Mašinski fakultet Zenica instalirao hibridni sistem za proizvodnju el. energije

Mašinski fakultet Zenica instalirao hibridni sistem za proizvodnju el. energije

Mašinski fakultet Univerziteta Zenica (UNZE) instalirao je na krovu iznad ulaza u glavnu zgradu hibridni sistem za proizvodnju električne energije, ko

Mašinski fakultet Univerziteta Zenica (UNZE) instalirao je na krovu iznad ulaza u glavnu zgradu hibridni sistem za proizvodnju električne energije, koji je donacija Tehnološkog parka Inter iz Mostara.

Sistem sadrži fotonaponske panele, horizontalnu vjetrenjaču i akumulator, a u sklopu projekta Evropske unije, razvili su ga stručnjaci tog tehnološkog parka i Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

-Isti su sistem na poklon dobili i mašinski fakulteti Sveučilišta Mostar i Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, a mi smo treći fakultet iz BiH koji je dobio ovakav hibridni sistem. Dobili smo ga kao rezultat dugogodišnje projektne saradnje koju naš fakultet i Centar za inovativnost i preduzetništvo (CIP) UNZE-a ima sa ovim izuzetnim partnerom – kaže Darko Petković, profesor i direktor CIP-a UNZE-a.

Sistem je, navodi, montiran na ulaznoj platformi kako bi bio i dobro edukacijsķo sredstvo za studente tog i drugih drugih fakulteta UNZE-a, a planirano je da se do njega izrade i stepenice za pristup te platforma za rad u manjim grupama.

-Naš hibridni model će moći proizvoditi cca 2,5 KW električne energije, što je dovoljno za noćno osvjetljavanje hodnika, aula i drugih dijelova fakulteta štednim LED sijalicama. Pored u nastavi, očekujemo da se ova platforma koristi i za naučno-istraživački rad, jer je mr. Ernad Bešlagić doktorant na Univerzitetu u Mostaru upravo iz domene optimizacije geometrije lopatica ovakvih turbine. Vjerujem da ćemo imati ubrzo i magistrante koji će svoja istraživanja raditi na ovom sistemu – ističe profesor Petković.

Energetika.ba / FENA