MOL i JSR Corporation u Mađarskoj otvorili zajedničku tvornicu sintetičke gume

MOL i JSR Corporation u Mađarskoj otvorili zajedničku tvornicu sintetičke gume

MOL Grupa i tvrtka JSR Corporation u ponedjeljak su u mađarskom Tiszaújvárosu otvorili zajedničku tvornicu sintetičke gume (S-SBR) gdje će se proizvod

MOL Grupa i tvrtka JSR Corporation u ponedjeljak su u mađarskom Tiszaújvárosu otvorili zajedničku tvornicu sintetičke gume (S-SBR) gdje će se proizvoditi 60.000 tona sintetičke gume godišnje i zaposliti više od stotinu radnika, izvijestili su iz MOL Grupe.

Novi će pogon proizvoditi 60.000 tona sintetičke gume S-SBR, vrlo traženog kemijskog proizvoda na globalnoj razini. Najvažnija sirovina u proizvodnji sintetičke gume je butadien, koji MOL proizvodi u susjednoj tvornici koja je puštena u rad 2015. S obzirom na svoju karakterističnu molekularnu strukturu, guma S-SBR u svijetu je izuzetno cijenjena sirovina u proizvodnji ekonomičnih guma za automobile, tzv. „ekoloških guma“, zahvaljujući izvanrednim svojstvima koja omogućuju uštedu goriva i izvrsno prianjanje na mokrim površinama.

MOL i JSR Corporation 2013. godine postigli su sporazum o osnivanju tvrtke za zajedničko ulaganje u kojoj JSR drži 51 % udjela, a MOL 49 %. Izgradnja tvornice započela je 2015.

„Uvođenjem jednog od najinovativnijih proizvoda u svijetu MOL je dodatno proširio svoj petrokemijski lanac vrijednosti. Ponosni smo što MOL iz godine u godinu uspijeva proizvoditi sve specijaliziranije i sve profitabilnije proizvode. Još je puno posla pred nama, ali na pravom smo putu da ostvarimo naš strateški cilj i postanemo jedna od vodećih kemijskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi do 2030.” – izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Energetika.ba