Energetika.ba
Nafta

Amerikanci pronašli možda najveće naftno i plinsko polje ikada

Autor: Energetika.ba
Amerikanci pronašli možda najveće naftno i plinsko polje ikada

Američko Ministarstvo za unutrašnje poslove (zaduženo za upravljanje zemljištem i prirodnim resursima) objavilo je prije nekoliko dana kako se procjenjuje da polje Volfkemp i Bon Spring geološka formacija u bazenu Delaver u Teksasu i Permskom bazenu u Novom Meksiku sadrže 46,3 milijarde barela nafte, 8 trilijuna kubnih metara prirodnog plina i 20 milijardi barela tekućeg prirodnog plina. Ova procjena odnosi se na dosad nepoznate i tehnički dostupne količine, piše znanstveni portal "Science Daily".

- Božić je ove godine došao nekoliko sedmica ranije. Američka snaga proizlazi iz američke energije, a sve ukazuje da imamo dosta američke energije. I dosad sam bio optimističan oko američke proizvodnje nafte i plina, a sad sam siguran da ćemo biti energetski dominantna nacija - pohvalio se državni sekretar Rajan Zinke (Ryan).

- Tokom 80-ih godina prošlog stoljeća, dok sam radio u naftnoj industriji, Permski i drugi slični bazeni nisu smatrani pogodnim za proizvodnju velikih količina nafte i plina. Zahvaljujući tehnološkom napretku, pokazalo se da Permski bazen ima fantastičan potencijal. Ova procjena, kao i procjena formacije Volfkemp, kazuje nam da se radi o najvećim rezervama nafte i plina ikad pronađenim - rekao je Džim Rajli (Jim Reilly), direktor Američkih geoloških istraživanja (USGS), vladine agencije zadužene za istraživanje prirodnih resursa.

USGS je prije procjenjivao izdašnost spomenutih bazena, no sad je objavio prvu cjelokupnu procjenu. Naftne kompanije već eksploatiraju polja i vade naftu tradicionalnim vertikalnim bušotinama, horizontalnim bušenjem i hidrauličnim frakturiranjem. Permski bazen uključuje i seriju bazena i drugih geoloških formacija širom zapadnog Teksasa i južnog Novog Meksika i jedno je od najproduktivnijih područja za proizvodnju nafte i plina u cijeloj Americi.

- Rezultati koje smo objavili pokazuju korist napredne tehnologije, kao što su hidraulično frakturiranje i usmjereno bušenje, u otkrivanju nepoznatih resursa - kaže Valter Gidroz (Walter Guidroz), koordinator USGS-ova energetskog programa.Neotkriveni resursi su oni za koje se na temelju geoloških spoznaja i postojeće eksploatacije moglo pretpostaviti da postoje. Tehnički dostupni resursi su oni koje se može eksploatirati korištenjem trenutačno dostupne tehnologije i industrijske prakse. Pritom nije presudno je li eksploatacija ovih rezervi profitabilna.

Energetika.ba