Energetika.ba
Nafta

Amerikanci zainteresovani za udjel MOL-a u Ini

Autor: Energetika.ba
Amerikanci zainteresovani za udjel MOL-a u Ini

Nepunu godinu poslije otvorene ruske ponude za preuzimanje udjela MOL-a u Ini, Hrvatskoj je stigla nova ponuda – američka.

Otprilike deset mjeseci nakon što je Igor Sečin, prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih saradnika tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udjela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, na adresu hrvatske Vlade stigla je još jedna ponuda.

Ali ovaj put s druge strane Atlantika. "Jutarnji list" u posjedu je pisma koje je početkom marta hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputila američka kompanija "Castleton Commodities International" (CCI) u kojem se izražava zvanični interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u Ini.

U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje finansiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicionih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Iako u pismu nije precizirano koliki bi udio u Ini američka kompanija željela preuzeti, važno je napomenuti da Zichichi vrlo izričito Vladi nudi i pomoć pri finansiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako i navodi da kompanija u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihovog daljeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka.

Ukratko, riječ je o ozbiljnoj i iznenađujuće konkretnoj ponudi, koja će sasvim sigurno dodatno dinamizirati proces potrage za novim strateškim partnerom u Ini koji je Vlada počela u martu odabirom konsultanata za taj proces. Pritom ne treba zanemariti ni geopolitičke implikacije.

Naime, otkad je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj nisu skrivali svoje protivljenje mogućnosti da kompanija u većinskom vlasništvu ruske države uđe u vlasničku strukturu hrvatske nacionalne naftne kompanije.

Pritom je još bivša ambasadorka SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u novembru prošle godine utvrdila kako je jedna "zapadna kompanija zainteresovana za Inu", a novi ambasador Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa izričito je poručio da "ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske".

Energetika.ba