Energetika.ba
Naftni div

Aramco obavijestio o padu dobiti u drugom kvartalu, rekordno niska cijena barela nafte od januara

Autor: Energetika.ba
Aramco obavijestio o padu dobiti u drugom kvartalu, rekordno niska cijena barela nafte od januara
Saudi Aramco

Naftni div Saudi Aramco u utorak je obavijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju od 3,4 posto zbog nižih količina sirove nafte i nižih marži rafiniranja.

Aramco je u drugom kvartalu ostvario neto dobit od 109,01 milijardu rijala (29,03 milijardi dolara), nadmašujući srednju procjenu kompanije od od 27,7 milijardi dolara.

Za drugi kvartal objavljene su dividende od 31,1 milijardu dolara, uključujući 10,8 milijardi dolara u isplatama vezanim uz učinak. Aramco je prošle godine uveo dividende vezane uz učinak, povrh osnovne dividende koja se isplaćuje bez obzira na rezultate, što je neuobičajena praksa među uvrštenim fiirmama, prenosi FENA.

Aramco je u utorak saopćio da očekuje 124,2 milijarde dolara ukupnih dividendi u 2024., što je otprilike u skladu s prethodnim smjernicama od 124,3 milijarde dolara.

Saudijska vlada direktno drži skoro 81,5 posto Aramca i uveliko se oslanja na isplate firme, koje uključuju tantijeme i poreze. Saudijski suvereni fond PIF drži još 16 posto Aramca i također ima koristi od njegovih dividendi.

Kapitalni izdaci Aramca u drugom kvartalu porasli su za skoro 14 posto na godišnjem nivou, na 12,1 milijardi dolara, dijelom zbog ulaganja u funkcionanje maksimalnog održivog kapaciteta sirove nafte na 12 miliona barela dnevno i širenja poslovanja s plinom.

Aramco je još uvjeren u svoje prognoze srednjoročnog i dugoročnog rasta potražnje, a firma nastavlja provoditi svoju strategiju rasta – navodi se u saopćenju.

Saudijska Arabija, de facto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte, (OPEC) pumpa otprilike devet miliona barela dnevno, oko tri četvrtine svojih kapaciteta. Napravila je rezove skupa s ostalim članicama i saveznicima u OPEC-u, uključujući Rusiju, blokom zajednički poznatim kao OPEC+.

OPEC+ smanjuje proizvodnju za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, ili oko 5,7 posto globalne potražnje, u nizu koraka dogovorenih od 2022. kako bi se ojačalo tržište u jeku neizvjesnosti oko globalne potražnje i rastuće ponude van grupe.

Sirova nafta Brent u utorak se trgovala za oko 77,1 dolar, što je najniži nivo od januara, zbog briga oko globalnog ekonomskog rasta. Dionice Aramca pale su za skoro 19 posto ove godine, zaostajući za rezultatima zapadnih naftnih kompanija.

Niža proizvodnja i cijene pritisle su saudijske državne finansije. Prošle je sedmice kraljevina javila o manjku u drugom kvartalu od više od milijardu dolara.

Kako bi zadovoljila svoje finansijske potrebe, vlada je tokom ove godine prodala novi dio Aramca, prikupljajući 12,35 milijardi dolara, prenosi Reuters.