Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte danas izgubile sav prošlotjedni dobitak

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte danas izgubile sav prošlotjedni dobitak

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle jer se širenje koronavirusa u Kini usporava, no kako su zaredale vijesti o širenju tog virusa izvan Kine, u ponedjeljak su cijene izgubile sve prošlotjedne dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2 posto, na 58,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 53,38 dolara.

U prvoj polovici prošloga tjedna cijene su nafte uglavnom rasle, zahvaljujući podacima koji su pokazivali da broj umrlih i zaraženih u Kini raste sporije nego prethodnih tjedana.

Zahvaljujući tome, ulagači su se ponadali da je širenje virusa dosegnulo vrhunac te da slijede bolje vijesti.

Ohrabrile su ih i vijesti o poticajnim monetarnim i fiskalnim mjerama kineskih vlasti, što je ublažilo strahovanja od velikih gospodarskih šteta u toj zemlji.

Zbog toga su i vodeći proizvođači nafte u svijetu počeli slati signale da im se ne žuri dodatno ograničiti proizvodnju, unatoč očekivanom padu potražnje zbog epidemije.

Tako je ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao da su globalni proizvođači zaključili da ne bi više imalo smisla da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici okupljaju prije planiranog redovnog sastanka u idućem mjesecu.

Trenutno OPEC+ smanjuje proizvodnju za 1,7 milijuna barela dnevno a tehnički je odbor preporučio da bi se trebala smanjiti za dodatnih 600 tisuća barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom.

- Tjeskoba koju je prouzročio virus pala je u drugi plan i ulagači su zadovoljni salvom poticajnih mjera središnje banke... Dodatno su raspoloženje poboljšala očekivanja da će OPEC+ reagirati na strani ponude - kazao je polovicom tjedna Stephen Brennock iz konzultantske kuće PVM.

Međutim, krajem prošloga tjedna zaredale su vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, dok je Južna Koreja izvijestila o snažnom rastu novih slučajeva koronavirusa, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu opustjele.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Južnoj Koreji od koronavirusa dosad umrlo sedmoro ljudi, a zaraženo ih je više od 700.

Virus se širi i u Italiji, gdje je dosad troje ljudi umrlo, dok ih je više od 150 zaraženih.

Zbog toga su se krajem prošloga tjedna cijene nafte našle pod pritiskom, pa su izgubile dobar dio prethodnih dobitaka.

U ponedjeljak je, pak, nastavljen pad cijena nafte. Rano jutros cijena barela na londonskom tržištu potonula je 3 posto, na 56,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 51,90 dolara.

Tako su prvog dana ovoga tjedna cijene nafte izgubile sve prošlotjedne dobitke, prenosi SEEbiz.

( FENA)