Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte opadaju zbog proizvodnje sirove nafte u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte opadaju zbog proizvodnje sirove nafte u SAD-u

Cijene nafte su u četvrtak oslabile, produžujući gubitke u odnosu na prethodnu sjednicu jer su signali veće ponude iz Sjedinjenih Država naišli na zabrinutost zbog slabe potražnje za energijom iz Kine.

Brent futures t su pali za 23 centa na 80,95 dolara po barelu do 11:01 GMT. Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila je 27 centi na 76,39 dolara. Oba mjerila su pala za više od 1,5% na prethodnoj sjednici.

Prvomjesečni ugovor WTI-a također se trgovao ispod cijene drugog mjeseca, struktura poznata kao contango, što sugerira da investitori očekuju porast cijena. Popust prvog mjeseca u odnosu na drugi mjesec trgovao se za minus 17 centi u četvrtak, piše Reuters.

-Jasno je da je pad cijena sirove nafte i slabljenje strukture zlokoban znak; znak koji ukazuje na preopskrbljeno fizičko tržište, rekao je Tamas Varga naftni broker PVM.

Zabrinutost su pojačane američkim zalihama sirove nafte za koje je američka Uprava za energetske informacije (EIA) saopćila da su prošle sedmice porasle za 3,6 miliona barela na 421,9 miliona barela, što je daleko premašilo očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u je stabilna na rekordnih 13,2 miliona barela dnevno (bpd).

Varga je rekao da pad cijena sirove nafte ide ususret nedavnim procjenama globalne potražnje i ponude od strane OPEC-a i Međunarodne agencije za energiju (IEA), od kojih su obje predviđale ograničenje ponude u četvrtom tromjesečju.

U međuvremenu, oktobarski podaci o inflaciji iz velikih ekonomskih centara, uključujući eurozonu, Sjedinjene Države i UK, također su ohrabrujući, dodao je.

Čak i Kina, gdje je sektor nekretnina i dalje u problemima, vidi zelene izdanke ekonomskog oporavka. Njegova ekonomska aktivnost je ojačala u oktobru jer je industrijska proizvodnja rasla bržim tempom, a rast maloprodaje nadmašio očekivanja.

"Trenutni pad cijena događa se u naizgled povoljnoj pozadini, što sugerira da investitori jednostavno ne kupuju narativ 'izvlačenja dionica u četvrtom kvartalu'; nešto što nije potkrijepljeno ni nedavnim sedmičnim izvještajima EIA", rekao je Varga.

Jedan od faktora koji će vjerovatno zastrašiti investitore je očekivano usporavanje protoka kineske rafinerije nafte. Tržišta su se u oktobru smanjila u odnosu na maksimume iz prethodnog mjeseca jer je oslabila potražnja za industrijskim gorivom i smanjile marže prerade.

(Energetika.ba)