Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte prešle 80 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte prešle 80 dolara

Cijene nafte porasle su danas na londonskom tržištu iznad 80 dolara na valu procjene trgovaca da su centralne banke vodećih privreda završile ciklus podizanja kamatnih stopa, što bi moglo potaknuti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,58 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,07 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,02 dolara višoj cijeni, od 76,35 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,04 dolara.

Trgovce je u srijedu zabrinula potražnja u SAD-u nakon što su podaci udruženja proizvođača API pokazali skok zaliha sirove nafte u prošle sedmice, za gotovo 12 miliona barela, prema navodima izvora u industriji.

Američko ministarstvo energetike prognoziralo u utorak blagi pad potrošnje u ovoj godini i odgodilo objavu podataka o zalihama do 15. novembra zbog ažuriranja sustava.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i pad kineskog izvoza u oktobru, iako je uvoz nafte snažno porastao.

U četvrtak cijene su ponovo porasle, oslonjene na procjenu tržišta da su centralne banke vodećih privreda završile ciklus podizanja kamatnih stopa koji je povećao troškove zaduživanja, kočeći potražnju za svim dobrima, uključujući naftu.

Trgovci su stali s rasprodajama , zaključivši da su pretjerali, nagađa John Evans iz PVM-a. Više cijene svakako nisu povezane s dobrim vijestima jer njih je tokom noći bilo malo, dodaje Evans. Potrošačke cijene u Kini pale u oktobru, a ključni pokazatelji domaće potražnje signaliziraju slabost kakva nije viđena još od pandemije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 2,13 dolara, na 84,27 dolara.

(Energetika.ba)