Energetika.ba
Nafta

Federacija se vraća potrazi za naftom

Autor: Energetika.ba
Federacija se vraća potrazi za naftom

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je javni poziv putem kojeg traži stručnog konsultanta Vladi Federacije BiH u izradi tenderske dokumentacije za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH nudi ugovor težak 1,2 miliona maraka za konsultantske usluge, prenosi Nezavisni istraživački centar (Nick). Rok za podnošenje ponuda je 26. april ove godine.

Ovo je drugi poziv gdje ovo ministarstvo traži partnera jer je prethodni završen bezuspješno.

Prvi je raspisan u avgustu 2017. godine, a tendersku dokumentaciju preuzela su 43 zainteresovana ponuđača, nakon čega je u januaru komisija ministru dostavila zapisnik o pregledu i ocjeni punuda, ali i preporuku o poništenju poziva.

"Nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda u određenom krajnjem roku", navodi se u obrazloženju odluke o poništenju.

Prema riječima Sejfudina Vrapca, profesora na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, za istraživanje i eksploataciju nafte u Federaciji BiH potrebno je dosta novca, dok sa druge strane garancija za pronalazak kvalitetne nafte gotovo da ne postoji.

"Glavna svjetska kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte 'Shell', a koja ima ogroman profit, smatra da su istraživanja na ovom prostoru s velikim stepenom rizika, tako da su odgodili ulaganje u ove krajeve i otišli na one prostore gdje je izvjesnije da će se nafta naći. Bez obzira na to koliko imali novaca, gledaćete da ulažete tamo gdje je veća izvjesnost da ćete ostvariti profit, nego da idete tamo gdje su manji izgledi", smatra Vrabac.

Kako nam je rekao, zalihe nafte do sada su ustanovljene samo u Požarnici, kod Tuzle, gdje je prije Drugog svjetskog rata vršena zasad jedina eksploatacija.

"U ovom stepenu poznavanja geološke građe u BiH je preuranjeno govoriti o količini i kvalitetu nafte. Ništa se ne može procjenjivati bez istražnih radova, a sve što se zasad daje po ovom pitanju je paušalno i bez naučne osnove. Na teritoriji BiH je rađeno tek oko 50 bušotina za istraživanje i stepen istraženosti je vrlo nizak", zaključio je Vrabac.

"Shell" je inače krajem prošle godine obavijestio resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekat.

Saradnja s Vladom Federacije BiH traje od 2011. godine, kada su imali potpisan memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli.

Mediji su 2016. godine pisali kako su osim ove kompanije za istraživanje "crnog zlata" zainteresovan i naftni giganti poput francuskog "Totala", "Key Petroleuma" iz Australije i "Spectruma" iz Velike Britanije.

Istraživanja nafte vršena su i u Republici Srpskoj od strane kompanije "Jadran Naftagas", koja je 2011. godine dobila koncesiju u trajanju od 28 godina.

Prijeratna istraživanja

Američka naftna kompanija "Amoco" 1989. godine dobila je ekskluzivna prava da istražuje naftu u Bosni i Hercegovini, zajedno sa britanskom konsultantskom kućom "Exploration Consultants Limited".

Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje.

Energetika.ba / NN