Energetika.ba
Nafta

Gorivo u FBiH poskupilo zbog poremećaja na svjetskom tržištu nafte

Autor: Energetika.ba
Gorivo u FBiH poskupilo zbog poremećaja na svjetskom tržištu nafte

Poremećaj na svjetskom tržištu nafte uslovio je poskupljenje goriva i u Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječno za pet do deset feninga po litru, u zavisnosti od derivata.

To je potvrdila pomoćnica Federalnog ministra trgovine Merima Maslo, napominjući da kretanje cijena diktira više faktora budući da je Bosna i Hercegovina uvoznik naftnih derivata.

Radi zaštite domaćeg tržišta i olakšica potrošačima te privrednim subjektima u FBiH, Federalno ministarstvo trgovine je prošlog mjeseca objavilo odgovarajuće uputstvo, a u maju će biti postavljena i mobilna web-aplikacija s informacijama o kretanju cijena goriva, posebno onih najnižih, po lokalitetima u FBiH.

Ministarstvo se, naime, krajem 2018. godine opredijelilo za izradu projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena derivata i marže na benzinskim pumpama u svrhu digitalizacije postupka vođenja navedenih evidencija i sinhronizacije web-aplikacije s odgovarajućom mobilnom aplikacijom.

Mobilna aplikacija, čije je postavljanje najavljeno za maj, omogućit će da ponuđenim preglednikom potrošači imaju uvid u popis benzinskih pumpi u FBiH (po GPS signalu, u krugu od 20 kilometara). Daljnjim filtriranjem podataka, aplikacija će za odabranu lokaciju (općina, grad) izraditi pregled vrsta naftih derivata i njihovih cijena, a posebno istaknuti pregled najnižih cijena na istom lokalitetu.

Federalno ministarstvo trgovine, implementacijom projekta potiče tržišnu utakmicu u oblasti maloprodaje naftnih derivata, nastoji zaštititi inerese potrošača i olakšati rad kontrolnih inspekcijskih organa, kazala je Maslo.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu trenutno je dostigla 74,46 dolara, napominje ona.

Eventualna stabilizacija tržišta i shodno tome, snižavanje trenutnih povećanih cijena goriva, pa i u FBiH, zavisit će isključivo od daljnjih kretanja koja se tiču geopolitičke situacije u svijetu i rafinerijskih cijena naftnih derivata u okruženju, zaključila je Maslo.

Cijene goriva u Sarajevu variraju od 2,31 do 2,36 KM po litru, a otprilike za pet feninga su niže u Mostaru i Tuzli.

Energetika.ba / FENA