Energetika.ba
Nafta

Gorivo u Sarajevu skuplje za 0,40 KM/l nego u Bijeljini: Naftaši širom BiH diktiraju cijene

Autor: Energetika.ba
Gorivo u Sarajevu skuplje za 0,40 KM/l nego u Bijeljini: Naftaši širom BiH diktiraju cijene

U posljednjih nekoliko dana u BiH je došlo do velikog nesrazmjera u cijenama goriva. Razlika između prosječne cijene goriva u glavnom gradu BiH i u Bijeljini je nevjerovatnih 40 feninga po litru.

Na svjetskim tržištima cijene nafte ponovo su pale prošle sedmice, sedmu sedmicu zaredom, i to za više od 10 posto, što je njihov najveći sedmični pad od početka 2016. godine. Stručnjaci procjenjuju da je posljedica strahovanje ulagača od usporavanja rasta globalne privrede.

Naftaši u Federaciji BiH su početkom mjeseca ispratili svjetski pad cijena nafte tako što su cijene spustili za skromnih 0,05 KM/l nakon što su se cijene povećavale nekoliko puta tokom posljednjih mjeseci. Poskupljenja su pravdana cijenom barela na svjetskom tržištu, havarijom u luci Ploče te nametanjem cijena iz rafinerija s kojim posluju pumpe u FBiH.

U Sarajevu se cijena litra benzina danas kreće između 2,31 KM i 2,36 KM, a dizela između 2,36 i 2,41 KM.

Na terenu smo provjerili da jedan litar benzina u Mostaru košta između 2,26 i 2,31 KM, a dizela između 2,31 i 2,36 KM.

Tuzlanske pumpe drže cijenu benzina od 2,31 KM do 2,40 KM, a dizela od 2,36 do 2,46 KM, dok distributeri nafte u Zenici litar benzina prodaju u prosjeku za 2,30 KM, a dizela za 2,40 KM.

U Republici Srpskoj cijena goriva je također zabilježila pad, a prema posljednjim izvještajima najjeftinije gorivo je na pumpama u Bijeljini. Cijene su evidentno niže nego u entitetu FBiH.

U Banjoj Luci litar benzina, zavisno od pumpe, se kreće od 2,20 do 2,29 KM, a dizela od 2,23 do 2,34 KM.

Najjeftinije gorivo je, prema svim izvještajima, u Bijeljini, gdje vlasnici motornih vozila svoje limene ljubimce pune za mnogo manje novca nego u ostatku zemlje. Benzinske pumpe u Semberiji za litar benzina naplaćuju u prosjeku 1,95 KM, a za dizel 2 KM.

U ovom gradu je i plin (LPG) za 0,15 KM jeftiniji nego u Sarajevu s obzirom na to da mu je cijena 1,05 KM.

Zbog visokih cijena goriva, zaslugom naftnih distributera koji imaju pravo na slobodno formiranje cijena, najviše trpe prijevoznici širom zemlje koji se suočavaju s velikim poteškoćama pri poslovanju, što su isticali više puta.

Provjerili smo i koliko danas iznose cijene goriva u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji. Cijene goriva u ovim zemljama su zabilježile pad jučer i danas.

Kada se u obzir uzme bolji standard života u susjednoj Hrvatskoj, cijena goriva je relativno mala s obzirom na jutrošnje pojeftinjenje. Prosječna cijena dizela u Hrvatskoj od danas iznosi 2,54 KM, a benzina 2,50 KM.

Zbog konstantnog pada cijene nafte na svetskim berzama, gorivo na pumpama u Srbiji je također pojeftinilo, a prema pisanju srbijanskih medija, cijene će nastaviti padati. Litar benzina u Srbiji košta 2,55 KM, a dizela 2,78.

Energetika.ba / Klix.ba