Energetika.ba
Nafta

Javni poziv za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina u Federaciji BiH promovisan u Londonu

Autor: Energetika.ba
Javni poziv za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina u Federaciji BiH promovisan u Londonu

Proces dodjele koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH predstavljen je u prostorijama British Museuma u Londonu, saopćilo je Federalno ministarstvo za energiju, rudarstvo i industriju.

Predstavljen je, kako je to saopćeno, postupak nadmetanja, te pravni, ugovorni i fiskalni uslovi u procesu dodjele koncesije. Naglašeno je da će do kraja oktobra biti raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Prema evidenciji, 22 registrovana predstavnika kompanija koje su iskazale interes za ovaj projekat prisustvala su promociji. Nakon održane prezentacije, uslijedio je interaktivan panel s pitanjima i odgovorima.

Promociji su uime FBiH prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović i ostali saradnici na projektu iz ostalih resornih ministarstava.

Promociju je organizovao konsultant IHS Markit u saradnji s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Federalnim zavodom za geologiju.

Istaknuto je da će na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije biti dostupna e-mail adresa, na kojoj će moći biti postavljana dodatna pitanja u vezi s projektom.

"Promocija u Londonu jedna je u nizu u okviru objave Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o pokretanju nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na određenim blokovima", stoji u saopćenju.

Prva promocija na kojoj su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije najavili javno nadmetanje za dodjelu koncesije održana je u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine.

Predstavnici Federacije Bosne i Hercegovine također će imati priliku da promovišu blokove za istraživanje na Balkanskom samitu za naftu, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra 2019. godine u Budvi u Crnoj Gori.

Energetika.ba