Energetika.ba
Vodeći uvoznik ruske nafte

Kineska kompanija CNOOC skladišti rusku naftu

Autor: Energetika.ba
Kineska kompanija CNOOC skladišti rusku naftu
Foto: Unsplash

Državna kineska naftna kompanija China National Offshore Oil Co, jedan od vodećih uvoznika ruske nafte u zemlji, u posljednjim mjesecima pumpala je pošiljke blend ESPO nafte iz ruske Dalekog istoka u novo pokrenutu rezervnu bazu, prema trgovcima i praćenju brodova.

Ovo je prvi put da se izvještava o skladištenju ruske ESPO blend nafte na CNOOC-ovoj novoj rezervnoj bazi. CNOOC nije imao trenutni komentar.

Povećanje zaliha, procijenjeno na više od 10 miliona barela od strane analitičara brodova Vortexa Analytics, doprinijelo je podizanju kineskog morskog uvoza flagship ruske izvozne klase na rekordan nivo u martu, podržavajući cijene ESPO blenda uprkos mlakom interesu nezavisnih kineskih rafinerija.

Iako manje od dnevne potrošnje nafte u Kini, ovo povećanje zaliha potvrđuje poziciju Rusije kao glavnog dobavljača nafte Kini i dolazi u vrijeme kada su prodaje Indiji, Moskvi kao drugom klijentu za naftu od ratu u Ukrajini, usporile zbog poteškoća vezanih uz zapadne sankcije u vezi s plaćanjem i dostavom.

CNOOC je počeo pumpati rusku naftu prošlog novembra u 31,5 miliona barela skladišne baze koju je izgradio u istočnoj kineskoj luci Dongying, prema izvorima iz trgovanja i Vortexa.

"Isporuke ESPO-a u Dongying počele su naglo rasti nakon što je luka počela koristiti tri nova vezova sposobna za pristajanje Aframax brodova", rekla je Emma Li, starija analitičarka za naftu u Kini u Vortexi. Svaka ESPO pošiljka je oko 100.000 metričkih tona ili 740.000 barela, a nafta se obično prevozi tankerima veličine Aframax.

Tržišta su smanjila rizične premije nakon vikendovskog napada Irana na Izrael.

Vortexa nije precizirala jesu li 10 miliona barela dio komercijalne zalihe CNOOC-a ili za kinesku stratešku naftnu rezervu, ali su dva iskusna trgovca koji pažljivo prate tokove ESPO-a rekla da Peking pojačava svoju hitnu zaliha nafte.

"Ovo je dio onoga što je vlada više puta tražila, a to je čvrsto držanje zdjele energetske sigurnosti u našim rukama", rekao je jedan od trgovaca pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost ovog pitanja, a prenosi Reuters.

Kina, najveći kupac nafte u svijetu, čvrsto čuva informacije o svojoj hitnoj vladinoj zalihi nafte, a privatne procjene kineske strateške rezerve nafte variraju.

Vortexa je postavila kineske rezerve na 280 miliona barela, dok je konsultantska firma Energy Aspects procijenila da su one na 400 miliona barela. Za poređenje, Američka strateška rezerva nafte iznosi otprilike 364 miliona barela.

Dolasci ruske nafte u Kinu, uključujući i putem cjevovoda pod dugoročnim ugovorima, porasli su prošle godine za četvrtinu na rekordnih 2,14 miliona barela dnevno (bpd), čineći Moskvu njenim glavnim dobavljačem drugu godinu zaredom, ispred bivšeg glavnog dobavljača Saudijske Arabije s 1,72 miliona bpd.

Kineska nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve nisu odgovorile na Reutersov zahtjev za komentarom.

Ukupno, oko 29 miliona barela ESPO blenda istovareno je između novembra i marta u luku Dongying, od čega je 19 miliona barela prodano nezavisnim rafinerijama poznatim kao teapots, dok je ostatak zaližen, prema Vortexi.

S zalihama od 10 miliona barela, zaliha bi zauzela trećinu kapaciteta na CNOOC-ovoj izgrađenoj lokaciji za skladištenje u Dongyingu, koja je počela s radom u februaru 2023. Kina prerađuje otprilike 15 miliona barela nafte dnevno.

Tank farm u vrijednosti od 6,4 milijarde juana (885 miliona dolara) je saradnja za "zajedničko osiguranje nacionalne energetske sigurnosti", rekla je prošle godine pokrajinska vlada Shandonga kada je skladište pokrenuto.

Lokacija, smještena blizu CNOOC-ovih naftnih polja na moru, također pomaže CNOOC-u da tržišno plasira vlastitu proizvodnju u Dongying, dom 32 nezavisnih rafinerija.

Prije novembra prošle godine, lokacija Dongyinga uglavnom se koristila za skladištenje offshore nafte i loživog ulja, rekla je Li iz Vortexe.
Ukupni morski uvoz ESPO-a u Kinu dostigao je rekordnih 28,7 miliona barela u martu, pokazali su podaci analitičke firme Kpler.

Od toga, CNOOC je kupio rekordnih 8,5 miliona barela u martu, od čega je 7,4 miliona barela uvezeno u Dongying, pokazuju podaci Kplera. To se upoređuje s 5,2 miliona barela uvezenih u Dongying svaki u januaru i februaru, 3,7 miliona barela u decembru i 1,4 miliona barela u novembru kada su uvozi ESPO-a na lokaciju počeli.

"Smanjena potražnja iz Indije potaknula je veće prodaje ruske nafte Kini jer stvarno nema mnogo zemalja koje sada mogu primiti rusku naftu", rekao je jedan trgovac ESPO-a.