Energetika.ba
Nafta

Međunarodna agencija za energiju očekuje puno slabiji rast potražnje za naftom 2024.

Autor: Energetika.ba
Međunarodna agencija za energiju očekuje puno slabiji rast potražnje za naftom 2024.

Potražnja za naftom porast će znatno slabije u 2024. godini, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), uzdajući se da će središnje banke sniziti kamatne stope i da će cijene na tržištima nastaviti silaznom putanjom.

U ovoj godini svjetska potražnja bi trebala porasti za 2.4 miliona barela dnevno, izračunala je IEA, podigavši dosadašnju procjenu za 100 hiljada barela dnevno uprkos sporijem rastu gotovo svih velikih gospodarstava.

Potražnju su u ovoj godini podržale otporne isporuke iz SAD-a i rekordna septembarska potražnja iz Kine, navodi agencija za energetiku koja savjetuje Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Novi izračuni IEA-e

Njena nova procjena bliža je onoj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je jučer objavila da očekuje rast potražnje u ovoj godini za 2.46 miliona barela dnevno.

U idućoj godini potražnja bi porasti za 930.000 barela dnevno, pokazuju novi IEA-izračuni, neznatno više no što su u agenciji do sada očekivali. Procjena se oslanja na nadu da će kamatne stope biti snižene i da će cijene nafte nastaviti silaznim trendom.

Na početku 2024. tržišta bi po IEA-i mogla višak u opskrbi, nakon značajnog manjka na kraju ove godine zbog smanjenjih isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije.

"Potražnja još uvijek premašuje dostupnu opskrbu pred zimu na sjevernoj hemisferi pa će tržišna ravnoteža i u dogledno vrijeme biti osjetljiva na izraženije ekonomske i geopolitičke rizike i na nove oscilacije", stoji u mjesečnom izvještaju IEA-e.

OPEC u idućoj godini očekuje rast potražnje za 2.25 miliona barela dnevno

Na londonskom tržištu cijena barela spustila se prema 82 dolara, s najvišeg septembarskog nivoa od 98 dolara, budući da trgovce brinu gospodarski rast i potražnja, koji su potisnuli u drugi plan smanjenu opskrbu iz OPEC-a i njegovih saveznika i sukob na Bliskom istoku.

OPEC pak u idućoj godini očekuje rast potražnje za 2.25 miliona barela dnevno. Razlika u odnosu na IEA-inu prognozu od 1.32 miliona barela dnevno odgovara otprilike jedan posto dnevne svjetske potrošnje i može se usporediti s dnevno proizvodnjom članica OPEC-a Libije.

Potražnja će u 2024. usporiti kada "završi i zadnja faza oporavka gospodarstva od pandemije i kada u prvi plan ponovo izbiju sve izraženije poboljšanje energetske učinkovitosti, širenje voznog parka električnih vozila i strukturni faktori", procjenjuju u agenciji.

(Energetika.ba)