Energetika.ba
Nafta

Nafta ima blag pad u pogledu zabrinutosti zbog prevelike ponude uoči sastanka Fed-a

Autor: Energetika.ba
Nafta ima blag pad u pogledu zabrinutosti zbog prevelike ponude uoči sastanka Fed-a

Cijene nafte produžile su gubitke u srijedu, nakon što su pale za više od 3% na šestomjesečne minimume zbog zabrinutosti zbog prevelike ponude i potražnje.

Futures na naftu Brent za februar pao je za 33 centa, ili 0,45%, na 72,91 dolara po barelu do 06:21 GMT. Futures i američke nafte West Texas Intermediate za januar pali su za 29 centi, ili 0,42%, na 68,32 dolara po barelu.

Tržište je posrnulo u trgovini preko noći jer su očitanja inflacije u SAD-u za novembar bila čvršća nego što se očekivalo, ojačalo je mišljenje da je malo vjerovatno da će Federalne rezerve sniziti kamatne stope početkom sljedeće godine, što bi utjecalo na potrošnju, piše Reuters.

U međuvremenu, sedmični prosječni izvoz ruske sirove nafte skočio je na najviši nivo od jula, rekli su analitičari ANZ-a, povećavajući zabrinutost zbog prevelike ponude i dovodeći u pitanje nedavni sporazum o smanjenju proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+).

Američka Uprava za energetske informacije podigla je prognozu snabdijevanja u 2023. za 300.000 barela dnevno u odnosu na prethodni izvještaj na 12,93 miliona barela dnevno.

U međuvremenu, sedmični prosječni izvoz ruske sirove nafte skočio je na najviši nivo od jula, rekli su analitičari ANZ-a, povećavajući zabrinutost zbog prevelikih ponuda i dovodeći u pitanje nedavni sporazum o smanjenju proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoza nafte i saveznika (OPEC+).

Američka uprava za energetske informacije podigla je prognozu snabdijevanja u 2023. za 300.000 barela dnevno u odnosu na prethodni izvještaj na 12,93 miliona barela dnevno.

Tržišta su odredila "agresivno smanjenje stopa" za 2024. godinu, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u. "Svako razočarenje na tom frontu moglo bi ojačati američki dolar i opteretiti rizično okruženje", gurajući cijene nafte na niže, rekao je Yeap.

Suvro Sarkar, analitičar u DBS-u, rekao je da je malo vjerovatno da će razgovori izazvati iznenađenja i da bi se cijene mogle donekle oporaviti u "skupu pomoći" nakon toga.

Ujedinjeni narodi su u srijedu donijeli rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, a predsjednik Joe Biden upozorio je da Izrael počinje gubiti međunarodnu podršku zbog smrti civila.

Troškovi transporta kroz Crveno more također rastu jer su Huti u Jemenu pojačali napade na brodove za koje vjeruju da su povezani s Izraelom, a izvori iz industrije upozoravaju na poremećaje.

Skoro 200 zemalja postiglo je historijski dogovor o početku smanjenja globalne potrošnje fosilnih goriva na konferenciji COP28, koja je trebala poslati signal investitorima u naftu i druga fosilna goriva.