Energetika.ba
Rast cijena

Nafta nastavlja rasti: Geopolitičke napetosti i rastuća potražnja potiču cijene

Autor: Energetika.ba
Nafta nastavlja rasti: Geopolitičke napetosti i rastuća potražnja potiču cijene
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su nastavile rasti u petak i krenule prema drugom sedmičnom dobitku, poduprte geopolitičkim napetostima u Evropi i Bliskom istoku, zabrinutostima zbog stegnutih opskrbnih lanaca i optimizmom u vezi rasta globalne potražnje za gorivom kako se ekonomije poboljšavaju.

Brentova nafta je skočila za 40 centi, ili 0,4%, na 91,05 dolara po barelu do 04:25 GMT. Američka Zapadna Teksasna Intermediate nafta bila je na 86,82 dolara po barelu, što je rast od 23 centa, ili 0,3%. Obje referentne cijene su dostigle najviši nivo od oktobra u četvrtak.

"Cijene nafte izgledaju postavljene za daljnji rast u kratkom roku kako se pozitivnije ekonomske okolnosti pridružuju stalnom stiskanju opskrbe i rastućim geopolitičkim rizicima", rekli su analitičari ANZ-a Daniel Hynes i Soni Kumari u bilješci, dok je banka povećala svoj tromjesečni ciljnu cijenu za Brent na 95 dolara po barelu. Brent i WTI su postavili više od 4% dobitak ove sedmice, penjući se drugu sedmicu zaredom, nakon što je treći najveći proizvođač OPEC-a, Iran, obećao osvetu protiv Izraela zbog napada koji je ubio visoke iranske vojne osobe.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na iransko veleposlanstvo u Siriji u ponedjeljak. NATO je u četvrtak rekao da su kontinuirani ukrajinski napadi dronovima na rafinerije u Rusiji možda poremetili više od 15% ruskih kapaciteta, pogodivši proizvodnju goriva u zemlji. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, ove su sedmice zadržali svoju politiku opskrbe nafte nepromijenjenom i pritisnuli neke zemlje da povećaju usklađenost s rezovima u proizvodnji, prenosi Reuters.

Ovo je budući dom hotela Rixos Bagdad, luksuznog hotela finansiranog od strane Katara u snažno utvrđenoj Zelenoj zoni grada. "Daljnje mjere za pridržavanje kvota trebale bi dovesti do daljnjeg pada proizvodnje u drugom tromjesečju", rekli su analitičari ANZ-a. "Izgledi za strožu tržišnu politiku trebali bi rezultirati smanjenjem zaliha tokom drugog tromjesečja." Opća opskrba teškom naftom također je globalno zategnuta nakon što su Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati smanjili izvoz ovih kategorija. Ovo dolazi usred stabilnog globalnog rasta potražnje za naftom od 1,4 miliona barela dnevno u prvom tromjesečju, rekli su analitičari JP Morgana u bilješci.

"Naši indikatori visoke frekvencije potražnje procjenjuju da je ukupna potrošnja nafte u martu iznosila prosječno 101,2 miliona barela dnevno, što je za 100.000 barela dnevno više od naših objavljenih procjena", rekli su. Investitori s nestrpljenjem očekuju izvještaj o zapošljavanju u SAD-u za mart kasnije u petak za daljnje naznake o zdravlju američke ekonomije i smjeru monetarne politike.