Energetika.ba
Nafta

Nafta raste zbog povlačenja zaliha u SAD, slabi dolar

Autor: Energetika.ba
Nafta raste zbog povlačenja zaliha u SAD, slabi dolar

Cijene nafte porasle su u četvrtak, produživši dobitke na prethodnoj sjednici, zbog sedmičnog povlačenja iz američkih skladišta sirove nafte većeg od očekivanog i slabijeg dolara nakon što je američka centralna banka signalizirala niže troškove zaduživanja za 2024.

Futures na Brent su porasli za 1 dolar, ili 1,3%, na 75,26 dolara po barelu od 09:00 GMT. Američka nafta West Texas Intermediate porasla je za 80 centi, ili 1,1%, na 70,27 dolara.

- Cijene sirove nafte su se oporavile prije sastanka Fed-a, a događaj ih je dodatno podigao, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng u bilješci klijenta, piše Reuters.

Dolar je u četvrtak pao na novi četveromjesečni najniži nivo nakon što su najnovije ekonomske projekcije američkih Federalnih rezervi pokazale da je ciklus povećanja kamatnih stopa okončan i da će doći do nižih troškova zaduživanja u 2024.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je u srijedu da je historijsko pooštravanje monetarne politike vjerovatno završeno.

Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može potaknuti ekonomski rast i potražnju za naftom. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za strane kupce.

Cijene su također povećane zbog većeg povlačenja od očekivanog iz zaliha sirove nafte u SAD-u, dodao je Teng.

Američka administracija za energetske informacije (EIA) saopćila je da su energetske kompanije povukle više od očekivanih 4,3 miliona barela sirove nafte iz zaliha u sedmici koja je završila 8. decembra zbog pada uvoza.

Futures na Brent su pali za oko 10% otkako je OPEC+ najavio planove za novu rundu smanjenja proizvodnje 30. novembra. OPEC+ uključuje OPEC i saveznike kao što je Rusija.

(Energetika.ba)