Energetika.ba
naftovod družba

Nakon 60 godina Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti

Autor: Energetika.ba
Nakon 60 godina Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti
Foto: Ilustracija

Iduće godine, nakon 60 godina, Češka više neće ovisiti o ruskoj nafti iz naftovoda Družba, rekao je Fiala nakon sastanka s upravom državne firme Mero u centralnom naftnom rezervoaru Nelahozeves.

Litvinska rafinerija, koja je već tehnološki spremna, također se priprema za ranu tranziciju, rekao je Orlen Unipetrol.

Nakon 60 godina Češka neće ovisiti o ruskoj nafti iz naftovoda Družba, rekao je Fiala nakon sastanka s upravom državne firme Mero u centralnom naftnom rezervoaru Nelahozeves.

Litvinska rafinerija, koja je već tehnološki spremna, također se priprema za ranu tranziciju, rekao je Orlen Unipetrol.

Prošireni naftovod će u Češku dovoditi dodatnih četiri miliona tona nafte godišnje. Pokrivat će potrošnju obiju rafinerija u Litvinovu i Kralupi nad Vltavom.

"Istovremeno će se značajno modernizirati plinovod TAL koji će biti među najsigurnijim i najučinkovitijim u Evropi", dodao je ministar finansija Zbinek Stanjura.

Prema riječima ministra industrije i trgovine Jozefa Sikele, projekt će značajno ojačati energetsku sigurnost Češke.

"Istodobno, to će nam omogućiti da se postupno odreknemo plaćanja ruske nafte ruskom diktatorskom režimu, a to nije samo naš moralni, već i strateški interes", dodao je Sikela.

Ukupni trošak cjelovitih izmjena i povećanja kapaciteta, koji će se sastojati u ubrzanju transporta nafte, trebao bi iznositi otprilike 1,3 do 1,6 milijardi kruna i snosit će ih Mero. Prema riječima direktora firme Jaroslava Pantuceka, riječ je o dijelu troškova koji plaćaju rafinerije.

Operater domaćih rafinerija Orlen Unipetrol također se sprema osloboditi ruske nafte.

Litvanska rafinerija već je tehnološki pripremljena za prijelaz na preradu novih naftnih mješavina, prenosi SEEbiz. Sada nastavljamo testirati razne mješavine ulja iz cijelog svijeta, posebno Gvajanskog, Iračkog, Saudijskog i Sjevernog mora, i čekamo za državnu firmu Mero da dovrši projekt povećanja transportnog kapaciteta naftovoda TAL. To će nam omogućiti da započnemo proces prelaska na te nove naftne mješavine“, rekao je Pavel Kaidl, glasnogovornik firme.

Pritom je podsjetio da firma od jula prošle godine postupno povećava obim prerađene alternativne naftne mješavine, ponajviše zbog više raspoloživih transportnih kapaciteta naftovoda TAL.

“Od četvrtog kvartala 2023. već uvozimo i prerađujemo više neruske nafte nego ruske. U prvom kvartalu ove godine smanjili smo uvoz ruske nafte za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Kaidl.

Druga rafinerija Orlen Unipetrola u Kralupi nad Vltavou prerađuje isključivo ne-rusku naftu, uglavnom iz Azerbajdžana, Kazahstana, Saudijske Arabije i Sjeverne Amerike.