Energetika.ba
Nafta

NIS: Milijardu eura u proizvodnju nafte

Autor: Energetika.ba
NIS: Milijardu eura u proizvodnju nafte
Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS), Kiril Tjurdenjev, dao je intervju za "Gazprom reviju" u kojem je govorio o ulaganjima kompanije i drugim aspektima poslovanja.

Govoreći o proizvodnji nafte, on je naveo da će od 1,8 milijardi eura koje NIS planira da investira od 2018. do 2025. godine, milijarda eura biti usmjerena na proizvodnju.

"Planiramo da je održimo na nivou reda veličine 1,1 miliona tona. Moramo da radimo uglavnom sa malim iscrpljenim nalazištima, ali zahvaljujući već napravljenim ulaganjima, napornom radu naših stručnjaka i novim tehnologijama, do ovog trenutka uspjevamo da zadržimo pad proizvodnje", kaže Tjurdenjev.

Podsjetimo, očekuje se da će NIS ove godine imati proizvodnju oko 1,3 miliona tona što predstavlja pad od oko četiri odsto u odnosu na lani.

Na pitanje novinara zar ne bi bilo isplativije da se sredstva umjesto na usporavanje pada proizvodnje na postojećim nalazištima, usmjere na na kupovinu udjela u nekakvom mlađem i perspektivnijem nalazištu, direktor NIS-a odgovara da u osnovi toga "leži čista ekonomija".

"Mi smo uspjeli da smanjimo udio "suhih" istražnih bušotina sa 50 odsto do nule. Pri tome su od početka decenije za dva puta porasli obimi bušenja - do 60 bušotina godišnje", kaže Tjurdenjev i dodaje da se to ne dešava zato što kompanija ima sreće.

On napominje da je u ovom regionu geologija komplikovana, da nalazišta nisu velika, a pri tome su i udaljena jedno od drugog. Ali i da će NIS nastaviti istraživanja u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o preradi, Tjurdenjev je rekao da je u prvom polugođu u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno skoro 1,7 miliona tona nafte.

"Očekujemo da ćemo u 2018. nadmašiti prošlogodišnji rekord. Prema usvojenoj strategiji, do 2025. godine mi treba da ostvarimo obim prerade od 4,1 miliona tona. Ovdje treba naglasiti da instalirani kapacitet Rafinerije nafte Pančevo iznosi 4,8 miliona tona godišnje. Ali, prerađivati takav obim danas nije isplativo, jer će značajan udio dobijenih proizvoda imati nisku maržu. Tražnje unutar Srbije i susjednih zemalja za takve obime nema, a izvoz na udaljenija tržišta nema ekonomskog smisla. Zato povećanje prerade ide postepeno, zajedno sa modernizacijom proizvodnje", kazao je prvi čovjek NIS-a.

Energetika.ba

Nafta

Cijene nafte rastu

Nafta

Srbija ima nove cijene goriva

Nafta

Cijene nafte i dalje rastu