Energetika.ba
danas obuhvata 22 zemlje

OPEC signalizira veću saradnju sa grupom nezavisnih proizvođača nafte

Autor: Energetika.ba
OPEC signalizira veću saradnju sa grupom nezavisnih proizvođača nafte
Foto: Unsplash

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i grupu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju saradnju s partnerima.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača koordiniraju proizvodnju već nekoliko godina i trenutno smanjuju opskrbu tržišta za 2.2 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene u uslovima posustale potražnje.

Saradnja je uspostavljena 2016. godine Deklaracijom o saradnji koju su potpisale članice OPEC-a i skupina "neozavisnih", uključujući Rusiju, Meksiko, Kazahstan, Oman, Azerbajdžan, Maleziju, Bahrain, Južni Sudan, Sudan i Brunej. OPEC+ danas obuhvata 22 zemlje.

Od maja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije
OPEC je osnovan 1960. godine radi "koordinacije i objedinjavanja naftne politike zemalja članica", prema statutu grupe. Članice imenuju dužnosnike u upravni i u druge odbore.

Tajništvo OPEC-a u mjesečnim izvještajima objavljuje procjene svjetske potražnje za naftom članica grupe, koje analitičari i trgovci smatraju pouzdanim pokazateljem stanja na tržištu, prenosi Index hr.

Od maja OPEC će objavljivati samo procjenu potražnje za sirovom naftom svih potpisnica Deklaracije o saradnji, rekli su izvori u četvrtak.

Potražnja za sirovom naftom šire grupe danas je relevantnija, rekao je jedan od izvora, budući da je okvir za saradnju na tržištu nafte danas Deklaracija o saradnji. Oba izvora željela su ostati neimenovana.

OPEC nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira informaciju neimenovanih izvora.

Tržišni udio OPEC-ove nafte spustio se nakon istupanja Angole na samo 27 posto, najniži nivo u više decenija. Udio OPEC+ iznosio pak oko 41 posto, prema izračunima Reutersa, a i više ako se računaju sve vrste nafte.

Što stoji u procjeni od aprila?
OPEC je prvi puta objavio procjenu potražnje za sirovom naftom proširene grupe u izvještaju za april, uz procjenu za vlastite članice.

Procjena pokazuje koliko bi nafte OPEC trebao proizvoditi kako bi uravnotežio tržište, s obzirom na očekivanu opskrbu iz članica grupe i neovisnih proizvođača. Objavljuju i procjene za ukapljeni prirodni plin, ali on nije uključen u sporazum o proizvodnji.

Aprilski izvještaj predviđa da će u ovoj godini potražnja za OPEC-ovom naftom iznositi 28,5 miliona barela dnevno, a potražnja za naftom OPEC+ 43.2 miliona barela dnevno. Ukupna svjetska potražnja procijenjena je na 104,5 miliona barela dnevno.

OPEC-ovo mjesečno izvještaj za maj bit će objavljeno početkom iduće sedmice.