Energetika.ba
Nafta

Ostavka direktora brazilskog naftnog diva

Autor: Energetika.ba
Ostavka direktora brazilskog naftnog diva

Generalni direktor brazilske kompanije Petrobras Pedro Parente podnio je ostavku u najnovijem obrtu izazvanim višednevnim štrajkom kamiondžija oko cijene goriva.

Devetodnevni štrajk skoro je paralizovao zemlju, doveo je do masovnih nestašica raznih proizvoda od hrane do lijekova, zatvaranja hiljada javnih škola i otkazivanja brojnih letova.

U saopštenju Petrobras je naveo da je Parente podnio ostavku i da će biti imenovan vršilac dužnosti direktora.

Štrajk je prekinut ranije ove nedjelje kada je vlada najavila da će subvencionisati cijenu dizela narednih 60 dana što je predstavljalo udarac na autonomiju datu grupi Petrobras krajem 2016. godine po pitanju politike cijena.

Predsjednik Brazila Mišel Temer i više ministra iznijeli su argument da popuštanje zahtjevima kamiondžija neće uticati na sposobnost Petrobras da utvrđuje cijene, ključnog dijela plana te grupe o reorganizaciji poslije velikog korupcinaškog skandala.

Oni su takođe rekli da će generalni direktor Petrobrasa Pedro Parente, koji je vrlo cijenjen u Brazilu i van njega, ostati na svom mjestu.

Tržišta međutim nisu bila uvjerena. Akcije Peterobrasa znatno su pale poslednje dvije nedjelje i izbrisale dobitke ostvarene proteklih godina.

Dionice grupe Petrobras pale su 16 odsto danas na berzi u Sao Paolu kao reakcija na vijest o ostavci direktora kompanije Pedra Parentea.

Energetika.ba