Energetika.ba
Nafta

Pad potražnje spustio cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Pad potražnje spustio cijene nafte

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 27 dolara zbog pada potražnje povezanog sa širenjem koronavirusa koji je potisnuo u drugi plan američke poticaje za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,04 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 79 centi nižoj cijeni, od 23,70 dolara.

Američki Senat usvojio je u srijedu velikom većinom glasova prijedlog zakona o 2000 milijardi dolara pomoći za nezaposlene radnike i kompanije pogođene pandemijom koronavirusa.

Poticaji nakratko poduprli cijene nafte

Poticaji su tek nakratko poduprli cijene nafte zbog sumornih izgleda koje najavljuje kopnjenje potražnje i paralelni rast proizvodnje.

"Naftna tržišta poduprla su priče o poticajima u SAD-u, ali cijene su i dalje uglavnom bez jasnog smjera, preplavljene ogromnom količinom nafte", konstatira Stephen Innes iz AxiTradera.

U međuvremenu je američka investicijska banka Goldman Sachs procijenila da će globalna potražnja za naftom, koja je u prošloj godini iznosila oko 100 milijuna barela dnevno, u ožujku pasti za 10,5 milijuna, a u travnju za 18,7 milijuna barela dnevno.

U cijeloj 2020. godini trebala bi se smanjiti za oko 4,25 milijuna barela dnevno, prognoziraju u Goldman Sachsu.

"Mjere izolacije u svijetu dovode do neviđenog kolapsa potražnje za naftom", ističu.

Brazilska tvrtka smanjuje proizvodnju

Najveće svjetske naftne i plinske kompanije brzo su reagirale na pad cijena, smanjujući troškove za oko 20 posto.

Brazilski Petrobras priopćio je danas da će kratkoročno smanjiti proizvodnju za 100.000 barela dnevno. Odgodili su i isplatu dividendi i obustavili planirana ulaganja u ovoj godini.

Paralelno bi se opskrba trebala povećati nakon kolapsa sporazuma o ograničenju opskrbe koji su sklopili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Saudijska Arabija sama planira od svibnja isporučivati više od 10 milijuna barela dnevno.

Zalihe nafte već rastu, a spremnici širom svijeta brzo se pune unatoč skoku troškova skladištenja od 50 do 100 posto.

Tako su najnoviji službeni američki podaci pokazali rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela. Time se njihov rast nastavio već deveti tjedan zaredom.

Pad cijena pogađa SAD

Nastojanja Sjedinjenih Država da uvjere Saudijsku Arabiju da ograniči isporuke jer pad cijena teško pogađa američku proizvodnju nafte iz škriljaca vjerojatno neće polučiti značajnije rezultate, nagađaju analitičari nizozemske banke ING.

„Čak i ako Saudijci pokažu kakvu-takvu suzdržanost, i dalje nas u drugom tromjesečju 2020. čeka značajan višak nafte, s obzirom na veliki pad potražnje kojem trenutno svjedočimo", naglašavaju u ING-u.

"To upućuje na zaključak da bi eventualni potezi (na tom području) vjerojatno samo stabilizirali cijene, a ne bi ih značajno podigli", dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 26,94 dolara, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba / Hina