Energetika.ba
Nafta

SAD traže od svih zemalja svijeta da prekinu uvoz iranske nafte

Autor: Energetika.ba
SAD traže od svih zemalja svijeta da prekinu uvoz iranske nafte

SAD su zatražile od svih zemalja da do 4. novembra obustave uvoz iranske nafte ukoliko žele da izbjegnu američke sankcije uvedene poslije povlačenja SAD iz međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, rekao je danas jedan visoki američki zvaničnik.

"To je jedan od naših glavnih principa nacionalne bezbjednosti. Neću ići dotle da kažem da će definitivno biti nula izuzetaka, ali naš stav jeste da ne odobravamo izuzetke", rekao je novinarima zvaničnik Stejt departmenta koji ne želi da mu se objavi ime.

Upitan da li sve zemlje treba da potpuno prekinu uvoz nafte iz Irana do 4. novembra, on je odgovorio potvrdno.

On je upravo posjetio evropske i azijske zemlje, a uskoro će i Kinu i Indiju kojima će uputiti isti zahtjev.

"Tražimo od njih da se njihov uvoz nafte spusti na nulu", rekao je on i naveo da smanjivanje uvoza treba da počne sada da bi kupovina potpuno prestala do 4. novembra.

Predsjednik Donald Tramp je 8. maja objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, čiji je cilj da u zamjenu za uklanjanje ekonomskog embarga i drugih sankcija Iran ne razvija atomsku bombu, ali Tramp smatra da je sporazum suviše blag prema Teheranu.

Tramp je tada ponovo stavio na snagu sve američke sankcije ukinuite poslije potpisivanja sporazuma prije tri godine, uključujući i "sekundarne sankcije" koje pogađaju strane firme koje posluju s Teheranom.

Te firme treba da odaberu između svojih investicija u Iranu i pristupa američkom tržištu. Vašington im je dao rok od 90 do 180 dana da se povuku s iranskog tržišta.

Evropske zemlje od maja pokušavaju da ispregovaraju izuzetke za neke sektore ili ugovore, ali američki zvaničnik je danas potvrdio da SAD to neće dopustiti.

Energetika.ba / BETA