Energetika.ba
Nafta

Šarović: Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva lobiji ostaju bez prljavog profita

Autor: Energetika.ba
Šarović: Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva lobiji ostaju bez prljavog profita

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović vjeruje da će se prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva vrlo brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH, čime će se ukloniti ključna prepreka za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

“Bosna i Hercegovina ima međunarodnu ali i unutrašnju obavezu da usvoji ovu važnu Odluku. Ona će prvenstveno doprinijeti kvalitetnijem životu i zaštiti zdravlje građana. Odluka omogućava upotrebu najkvalitetnijih goriva evropskih standarda, doprinosi jednakim uslovim na tržištu i donosi više novca u budžet na svim nivoima. Njeno donošenje ne odgovora samo onima koji žele da se stvari ne mijenjaju, prije svega lobijima koji gubitkom neuređenog tržišta ostaju bez prljavog profita kojega su do sada ostvarivali”, kazao je Šarović za Klix.ba.

On ističe da će se u isto vrijeme, usvajanjem ove odluke, ukloniti i zadnja prepreka za pristup WTO-u.

“Na članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, Bosna i Hercegovina čeka punih 20 godina i od potpunih autsajdera za tri godine postali smo prva zemlja za ulazak u ovu, za naš razvoj, izuzetno važnu svjetsku organizaciju. Samo prije nekoliko godina, ovaj korak se činio nemogućim”, rekao je Šarović.

U posljednje vrijeme za BiH su otvorena tržišta EU, Turske, Rusije i Kine, a AŠrović kaže da je cilj održati porast izvoza i biti u samom vrhu u regionu.

“To je naš najvažniji zadatak i to sam u najvećoj mjeri uspio ostvariti. Otvaramo nova tržišta, stvaramo uslove za izvoz i dostižemo neophodne standarde. Sa ovim tempom za dvije do tri godine možemo dostići da pokrivenost uvoza izvozom bude 70 posto što bi bio fantastičan uspjeh. Osim toga, u neke razvijene zemlje prvi put više izvozimo nego što uvozimo, što je ranije bilo nezamislivo”, rekao je Šarović.

Dodao je da svaki pristup novom tržištu, bilo da se radi o EU, Rusiji, Kini, Turskoj ili Rusiji donosi skok u razvoju privrede i nova radna mjesta.

Prema posljednjim informacijama, BiH je na pragu za dobijanje dozvole za izvoz crvenog mesa u EU, a prethodno je osiguran izvoz mlijeka, pilećeg mesa, krompira.

“Još 2015.godine i to je izgledalo kao nemoguća misija. Ja sam uvijek znao da je to osvojiv cilj i da bi odugovlačenje samo slabilo stočarstvo u cijeloj zemlji. Napredovali smo u osposobljavanju naših farmera i cijelog sistema posljednjih godina i od strane EU prihvaćen nam je akcioni plan, koji otvara vrata završnoj inspekciji”, kazao je Šarović.

Izvoz mlijeka u zemlje EU je, navodi on, u stalnom porastu, a od septembra je počeo i izvoz proizvoda od mlijeka što enormno uvećava proizvodnju našim mljekarima.

“Sektor peradarstva za sebe veže 20.000 radnih mjesta a njegova ekspanzija tek će da uslijedi. Izvoz lijekova u Rusiju premašio je iznos od 100 miliona KM, a slično je i sa voćem i sa povrćem”, dodao je on

Govorio je i tome koliko je za proizvođače u BiH značajno potpisivanje Ugovora o saradnji u području zdravlja životinja i karantina sa Kinom.

“Svaki pozitivan pomak u saradnji sa velikom, rastućom ekonomskom silom, kao što je Kina, je uspjeh i zato je veoma važno da naši prehrambeni brendovi dobiju mogućnost da izvoze mliječne proizvode, med, kvalitetna vina”, naveo je Šarović.

Naglasio je da uprkos opterećujućoj političkoj situaciji u BiH, ipak postoje usaglašene planove i strateške dokumente iz oblasti energetike, zaštite životne sredine pa i poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahvaljujući kojoj će bh. poljoprivrednici prvi put imati pristup IPA fondovima EU.

On je za naš portal otkrio šta se još može očekivati u narednom periodu.

“Sa Rusijom smo završili i aktivnosti koje se odnose na izvoz hrane životinjskog porijekla, i očekujemo skoro dobijanje dozvole za izvoz i na ovo za nas veoma važno tržište. Izvoz BiH godišnje se u prosjeku poveća za približno 700 miliona KM. Otvaranje novih tržišta i stvaranje uslova za izvoz odražava se na ukupan vanjskotrgovinski balans i utiče na nova investiranja i zapošljavanja. Zato je važno da još i dodatno ubrzamo put naprijed, i to bez oklijevanja, kako bi smo sve naše šanse i potencijale pretvorili u realnost kakvu objektivno zaslužujemo”, kazao je Šarović.

Energetika.ba / Klix.ba