Energetika.ba
ispod očekivanja

Slabija potražnja za naftom stvara pritisak na fizička tržišta

Autor: Energetika.ba
Slabija potražnja za naftom stvara pritisak na fizička tržišta
Foto: Pexels

Fizička tržišta sirove nafte su oslabila jer je potražnja ispod očekivanja uslijed dovoljne ponude. Čini se da je potražnja posebno nedovoljna u Evropi, gdje su ključni nivoi sirove nafte koje podupiru referentnu vrijednost Brent Crude oslabile u posljednjih nekoliko sedmica, do najvećih popusta na Dated Brent tokom godine.

Potražnja u SAD-u također izgleda slabija za nadolazeći početak ljetnih putovanja, a stope iskorištenosti rafinerija nisu se oporavile uprkos kraju planirane sezone održavanja.

Do sada se ove godine potražnja za crnim zlatom na mnogim tržištima čini manjom od očekivane, što je utjecalo na fizičke cijene sirove nafte. To bi zauzvrat moglo pritisnuti tržište vrijednosnica potencijalnim daljnjim padom terminskih cijena nafte ako se potražnja uskoro ne oporavi, prema analitičarima koji su razgovarali s Reutersom.

Slabija fizička potražnja i cijene nafte mogli bi OPEC+ skupini dati dovoljno razloga da nastavi s trenutnim smanjenjem proizvodnje u drugoj polovici godine, prenosi Reuters. Savez se sastaje 1. juna kako bi odlučio hoće li produžiti ili početi poništavati smanjenja od oko 2,2 miliona barela dnevno.

Prošle je sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da se ove godine očekuje rast globalne potražnje za naftom od samo 1,1 milion bpd, zbog slabe potrošnje u prvom tromjesečju u razvijenim ekonomijama. Agencija je smanjila svoju prognozu rasta za 140.000 bpd u odnosu na prošlomjesečnu procjenu.

Agencijina projekcija rasta potražnje sada je manja od polovine rasta koji OPEC očekuje ove godine.

OPEC je, međutim, zadržao svoje izglede snažne potražnje za naftom za 2024. i 2025. nepromijenjenima u odnosu na prošli mjesec, zbog otpornog globalne ekonomije početkom ove godine s dodatnim potencijalom rasta uz moguće ublažavanje monetarne politike.