Energetika.ba
Nafta

Turski brod počinje naftna bušenja u Sredozemlju kod Kipra

Autor: Energetika.ba
Turski brod počinje naftna bušenja u Sredozemlju kod Kipra

Jedan od turskih brodova za istraživanje nafte i plina u istočnom Sredozemlju uskoro će početi bušiti morsko dno  jugozapadno od Kipra, izjavio je u subotu ministar energetike Fatih Donmez, dok Ankara i Nikozija osporavaju prava na moru u tom području, prenosi Reuters.

Turska i Kipar godinama se spore oko vlasništva nad resursima na istočnom Sredozemlju, ali nedavno je intenziviran spor između  dvije susjedne zemlje.

Ankara je u četvrtak objavila da je poslala svoj brod za bušenje nafte i plina Yavuz u vode južno od Kipra, gdje su vlasti kiparskih Grka već dodijelile prava za istraživanje  talijanskim i francuskim kompanijama.

Turska je već uradila dvije bušotine u vodama na istoku i zapadu otoka, što je pokrenulo snažne proteste Nikozije i Evropske unije posljednjih mjeseci, uključujući sankcije EU-a, prenosi Reuters.

„Naš brod Yavuz stigao je do lokacije Guzelyurt-1. Nadamo se da će početi bušenje što je prije moguće nakon završetka svih priprema ",napisao je Donmez na Twitteru.

Lokacija broda nije promijenjena u petak, pokazuju podaci za praćenje brodova kompanije  Refinitiv Eikon. Drugi turski brod za bušenje, Fatih, je pored zapadne obale Kipra.

( FENA)