Energetika.ba
Nafta

Vučić: Počinjemo izgradnju naftovoda ka Mađarskoj

Autor: Energetika.ba
Vučić: Počinjemo izgradnju naftovoda ka Mađarskoj

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu tijekom obraćanja javnosti kako će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, graditi naftovod prema Mađarskoj u dužini do 128 kilometara, kako bi Srbija dobila još jedna pravac opskrbe i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije.

"Naftovod bi mogao koštati do 100 milijuna eura, posebno ako budemo koristili trasu plinovoda ka Mađarskoj", rekao je Vučić.

"Što se tiče nafte, posebno poslije ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim JANAF-a. Nemam naftovod ka Mađarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema", rekao je Vučići najavivši ulaganja od 12 milijardi eura u idućih šest godina u energetsku infrastrukturu, prenosi Tanjug.

"Poslije godina pouzdanog opskrbljivanja, Hrvatska se pokazala kao nepouzdan opskrbljivač i mi smo razumjeli poruku. Kao što smo razumjeli poruku i oko plina, gdje nismo uspeli dobiti dovoljne zagarantirane količine plina od ruskih partnera, iako smo dobili 65 posto naših potreba po izuzetno povoljnoj cijeni, ali smo 35 posto morali nabavljati na slobodnom tržištu po cijenama koje su izuzetno visoke za nas, pa smo morali krenuti u diversifikaciju",  rekao je Vučić.

Najavio je kako će s partnerima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena izgradnja naftovoda kroz Sjevernu Makedoniju do albanske luke Drač.

Vučić je izjavio da su osigurane zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cijevima nafte i u preradi za dobivanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.

"Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za  vojsku, što je suma od 160 milijuna eura da bismo u potpunosti osigurali sigurnost opskrbe naftom i naftnim derivatima za zimske mjesece", objasnio je Vučić.

Vučić je današnje obraćanje javnosti podijelio na sedam područja, između ostalih o Kosovu, energetici, financijama i stanju javnog duga, situaciji s hranom, o odnosim Srbije prema EU i sankcijama Rusiji.

U uvodnom dijelu naglasio je kako "ne postoji volja u srpskom vodstvu za prihvaćanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN-u", istaknuvši da će Srbija u tom pogledu biti izložena pritiscima zapadnih zemalja.

(fena)