Energetika.ba
Futures ugovori

Zbog mogućeg primirja u Gazi, pojeftinjuje nafta

Autor: Energetika.ba
Zbog mogućeg primirja u Gazi, pojeftinjuje nafta
Foto: Ilustracija/Unsplash


Naftne cijene su pale u petak zbog mogućnosti primirja u Gazi koje bi moglo ublažiti geopolitičke zabrinutosti na Bliskom Istoku, dok je jačanje dolara i slabljenje američke potražnje za benzinom također utjecalo na cijene.

Futures ugovori za Brent naftu su pali za 53 centa, ili 0.6%, na 85.25 dolara po barelu do 0651 GMT. Futures ugovori za američku naftu su izgubili 52 centa, ili 0.6%, na 80.55 dolara po barelu. 

Oba ugovora su završila sedmicu ravno ili s blagim padom nakon što su prošle sedmice porasli za više od 3%. Nafta je trgovala niže zbog izvještaja o nacrtu rezolucije UN-a kojom se traži primirje u Gazi, i kako je još jedna runda uzimanja profita počela, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore, prenosi Reuters. 

'Primirje bi pomoglo smiriti strahove da bi situacija u Gazi mogla šire obuhvatiti cijeli region', rekao je. 'Također, moglo bi ohrabriti Hutije da odustanu i omoguće prolazak naftnih tankera kroz Crveno more, što bi također bio pozitivan razvoj u pogledu uravnoteženja dinamike ponude i potražnje.'

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao u četvrtak da vjeruje da bi razgovori u Kataru mogli postići sporazum o primirju u Gazi između Izraela i Hamasa.

Blinken je u Kairu razgovarao s arapskim ministrima vanjskih poslova i egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El-Sisijem dok su pregovarači u Kataru bili usredotočeni na primirje od otprilike šest sedmica.

U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, isporuka benzinskih proizvoda, pokazatelj potražnje, pala je ispod 9 miliona barela po prvi put u tri sedmice, što ukazuje na mogući uspor u potražnji za naftom. 

Međutim, savjetodavna kompanija FGE je rekla da preliminarni sedmični podaci za prvu polovinu marta pokazuju da su zalihe na kopnu nafte i glavnih naftnih proizvoda na glavnim naftnim čvorovima širom svijeta pale za gotovo 12 miliona barela, u poređenju s prosječnim smanjenjem od 6 miliona barela u periodu od 2015. do 2019. godine, što bi moglo biti bullish za naftu. 

U međuvremenu, američki dolar, koji se trguje obrnuto proporcionalno s cijenama nafte, ojačao je nakon što je iznenađujuće smanjenje kamatne stope Švajcarske nacionalne banke ojačalo globalno raspoloženje za rizik. Jači dolar čini naftu skupljom za investitore koji drže druge valute, što smanjuje potražnju.