Njemačka preko Indije još uvijek uvozi rusku naftu

Njemačka preko Indije još uvijek uvozi rusku naftu

Uprkos ograničenjima na uvoz Njemačka očito preko Indije još uvijek uvozi velike količine nafte iz Rusije, javlja u utorak njemački Savezni ured za st

Uprkos ograničenjima na uvoz Njemačka očito preko Indije još uvijek uvozi velike količine nafte iz Rusije, javlja u utorak njemački Savezni ured za statistiku

„Uvoz naftnih derivata iz Indije povećao se u prvih sedam mjeseci, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, za više od dvanaest puta“, javlja Savezni ured za statistiku.

Prema navodima Ujedinjenih naroda, Indija je u istom razdoblju iz Rusije uvezla velike količine sirove nafte.

Kad je u pitanju uvoz iz Indije prije svega se radi o derivatima koji služe u proizvodnji dizela ili ulja za loženje. Kako navodi Savezni ured za statistiku, Indija sirovu naftu za proizvodnju ovih derivata, od početka ruskog napada na Ukrajinu, uvozi isključivo iz Rusije.
Njemačka je zbog napada na Ukrajinu obustavila direktni uvoz nafte iz Rusije, a zapadne zemlje su uvele ograničenja na cijene nafte iz Rusije.

Tjednik Der Spiegel je objavio kako, usprkos ovim ograničenjima, Rusija još uvijek dobiva mnogo više od 60 dolara po barelu nafte, što je gornja cijena koju su odredile zemlje skupine G7 za naftu iz Rusije.

Proteklih sedmica njemački mediji su pojačano izvještavali o tomu kako Rusije uvozom i izvozom preko susjednih zemalja poput Kazahstana zaobilazi gospodarske sankcije Zapada.

 

(Energetika.ba)