Energetika.ba
Novosti

Arapovića: Gradnja mHE na Bunskim kanalima predstavljala bi zločin

Autor: Energetika.ba
Arapovića: Gradnja mHE na Bunskim kanalima predstavljala bi zločin

Ekološka udruga "Majski cvijet" u ponedjeljak je u Mostaru postavila informativni štand kako bi građanima ukazala na problem izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima kod Mostara.

Po riječima predsjednika Ekološke udruge "Majski cvijet" Olivera Arapovića, volonteri će tijekom dana na štandu upoznati Mostarke i Mostarce s proceduralnim propustima i neregularnostima u procesu izdavanja dozvola za gradnju dviju mini hidroelektrana.

- Danas smo ovdje da iskažemo nezadovoljstvo i ukažemo vladajućim da mi nećemo odustati, mi ćemo se boriti do zadnjega. Tražit ćemo od nadležnih da se preispita koncesija pošto investitor ne odustaje. Mi ćemo ustrajati u našim zahtjevima i nećemo dopustiti da se išta gradi na Buni - poručio je Arapović.

Dodao je kako je Buna "zaštićeno područje po sili zakona" te kako se na tom području ne smije ništa graditi.

- Mi pratimo što se događa. Investitor treba odraditi novu studiju, apelirat ćemo da se uradi javna rasprava gdje ćemo iznijeti naše komentare i činjenice koje imamo i koje još uvijek prikupljamo. Pokrenut ćemo inicijativu i prema Vladi HNŽ-a da se preispita koncesiju, odnosno da se koncesija poništi jer je ona nezakonito donesena - istaknuo je Arapović

Po njegovim riječima, izgradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima predstavljala bi zločin.

- Uništiti onaj krajolik koji je neprocjenjive vrijednosti i dat ga jednom pojedincu da upravlja s njim - to je apsurdno. Ostali bi bez određenih vrsta biljnog i životinjskog svijet, pošto je na onom području nađena 21 ugrožena vrsta, to bi sve došlo u opasnost i nestanak - kazao je predsjednik Udruge građana "Majski cvijet".

Informativni štand nakon središta Mostara bit će dan kasnije postavljen ispred Doma kulture na Buni te ispred Doma kulture u Blagaju.

Energetika.ba / FENA