Energetika.ba
Novosti

Beč štedi energiju LED javnom rasvjetom

Autor: Energetika.ba
Beč štedi energiju LED javnom rasvjetom

Beč intenzivno radi na prelasku sa konvencionalne ulične rasvjete na energetski učinkovitu i ekološki prihvatljivu LED rasvjetu. Nakon izmjene 50.000 svjetiljki do kraja 2020. godine, nova etapa obuhvata 80.000.

Razlozi su mnogobrojni. LED rasvjeta osigurava uštedu u emisiji CO2, smanjuje potrošnju energije i povećava sigurnost u saobraćaju.

Od ukupno 154.000 rasvjetnih tijela u Beču njih 50.000 su viseće svjetiljke koje su bile u upotrebi gotovo 60 godina. U prvoj fazi modernizacije, koja je završena 2020. godine, postavljeno je 50.000 novih LED visećih svjetiljki. Tokom druge faze, koja će trajati do 2026. godine, planirana je izmjena 80.000 stojećih rasvjetnih tijela.

"Zamjena svjetiljki je značajan doprinos zaštiti klime, jer samo u prvoj fazi zamjenom visećih svjetiljki LED lampama moglo se uštedjeti 60 posto energije, dok se emisija CO2 smanjuje za 700 tona godišnje", objasnila je Ulli Sima, članica vlade, resor za inovacije, urbanističko planiranje i mobilnost. Ukoliko se sabere potrošnja svih 50.000 konvencionalnih svjetiljki, to je 11,3 miliona kilovat sati (kWh) godišnje. Količina energije dovoljna za napajanje 2.500 bečkih domaćinstava.

Nova javna rasvjeta u Beču omogućava i bolju vidljivost, čime se povećava sigurnost u saobraćaju. LED rasvjetna tijela jače osvjetljavaju raskrsnice, pješačke prelaze i biciklističke staze, dok se intenzitet svjetla smanjuje tamo gdje je neophodno. Nova rasvjeta doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja. Snop svjetlosti usmjeren je prema dolje, stoga u domove stanovnika dopire manje umjetnog svjetla koje ometa spavanje. Istraživanje provedeno na bečkom Dunavskom otoku pokazalo je da LED rasvjetna tijela privlače oko 80% manje insekata.

Kako bi mogli udovoljiti sopstvenim visokim standardima bečka gradska služba za javnu rasvjetu (MA 33) je samostalno razvila moderna rasvjetna tijela. Cilj je bio dobiti energetski učinkovitu rasvjetu koja zahtijeva što manje održavanja, tako da i u tom aspektu postaje dugoročno isplativija.

Energetika.ba