Energetika.ba
Novosti

Bečka elektroprivreda "Wien Energie" obnovila vozni park električnim vozilima

Autor: Energetika.ba
Bečka elektroprivreda "Wien Energie" obnovila vozni park električnim vozilima
Preduzeće za snabdijevanje električnom energijom "Wien Energie" donijelo je odluku da obnovi svoj cjelokupan vozni park ekološki prihvatljivim vozilima kako bi nastavilo davati doprinos u borbi za zaštitu klime. Stoga su za jedan sektor nabavili 48 automobila marke Kia e-Niro.

Službena vozila distribucije "Wien Energie" u prosjeku pređu 350.000 kilometara godišnje. Prelaskom na nova vozila emisija ugljen-dioksida će se smanjiti za preko 50.000 kilograma. Često se u vezu sa električnim automobilima dovode kratke relacije i mal domet, prenosi Klix.

Foto: Wien EnergieFoto: Wien Energie

U praksi je to u većini slučajeva zanemarivo.

"Više od 90 posto vožnji su relacije kraće od 50 kilometara. Tu distancu prosječno električno vozilo može da pređe između pet i šest puta nakon jednog potpunog punjenja. Tako se mogu obaviti i duže službene vožnje bez problema, a po povratku u firmu, ostavite e-vozilo da se napuni“, govori Michael Schtrebl direktor Wien Energie.

Uključujući ovu posljednju nabavku električnih automobila „Wien Energie“ posjeduje 70 električnih vozila od ukupno 100 vozila u voznom parku. Kako bi vozila bila apsolutno funkcionalna u garažama preduzeća postavljeno je skoro 70 dodatnih stanica za punjenje isključivo ekološkom strujom. Cilj preduzeća je potpuni prelazak na električni pogon gdje god je to moguće.