Energetika.ba
Novosti

Bečko energetsko preduzeće traži inovativna rješenja

Autor: Energetika.ba
Bečko energetsko preduzeće traži inovativna rješenja
Bečko energetsko preduzeće "Wien Energie“ je privremeno prebacilo čitave poslovne sektore u digitalni svijet. Tako su zaposleni sprovodili održavanja na mreži od kuće uz pomoć pametnih naočala.

Kako bi nastavilo sa podsticanjem kreativnih rješenja u oblasti energetike, preduzeće "Wien Energie“ raspisalo je peti konkurs za razvoj novih ideja pod nazivom "Innovation Challenge“. Tema koja će ovog puta biti u fokusu je internet stvari. Neka od centralnih pitanja biće kako da se infrastruktura elektrane ili spalionice otpada još "pametnije“ osmisli ili kako da se umreže zgrade senzorima. Pored rješenja u oblasti interneta stvari, traže se i inovativni pristupi u uslužnom sektoru (B2C, B2B) kao i pametna rješenja u sektoru mobilnosti, prenosi klix.

Svi zainteresovani start upovi i mala i srednja preduzeća iz čitavog svijeta mogu da se prijave na konkurs do 14. augusta 2020. godine. Deset najboljih kandidata bit će pozvani u inovativni kamp koji će se održati u novembru ove godine u trajanju od tri dana. Oni će zajedno sa stručnjacima iz "Wien Energie" moći da konkretizuju i dalje razvijaju svoje ideje. Nakon toga žiri će izabrati četiri najuspješnija projekta. Nagrađeni start upovi i mala i srednja preduzeća imat će priliku da razvijaju svoje prototipove sa zaposlenima iz "Wien Energie“ do marta 2021. godine.

Cilj konkursa je da se razviju konkretni poslovni modeli i nove usluge koje će potom "Wien Energie" da implementira zajedno sa nagrađenim preduzećima.

Energetika.ba