Energetika.ba
Novosti

BHK CIGRE: Energetska politika pod svjetlom struke

Autor: Energetika.ba
BHK CIGRE: Energetska politika pod svjetlom struke

Prema programu rada Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) u ovoj godini bit će nekoliko prilika da struka zauzme svoj stav o pitanjima kreiranja i realizacije energetske politike u BiH.

Novi zakon o obnovljivim izvorima kreirat će novi ambijent za elektroenergetski sektor i na tržište uvesti nove proizvođače električne energije. U BiH i regiji, kako navode iz BHK CIGRE, već svjedočimo o značajnom prodoru investiranja u solarne elektrane i biznis koji ima budućnost.

Zaključcima sa posljednje sjednice Upravnog odbora BHK CIGRE precizirana je potreba da „struka osvijetli tokove u elektroeneregetskom sektoru u BiH“. Nedavno objavljena vijest o tome da je BiH u prošloj godini izvezla električnu energiju u vrijednosti  oko 830 miliona KM aktuelizirala je raspravu na toj sjednici, te potrebu preispitivanja nacionalne energetske politike.

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić najavio je da će u narednim mjesecima u fokusu biti i otvaranje muzeja nauke i tehnike Bosne i Hercegovine u Sarajevu za koji je ideja potekla među članovima ove strukovne organizacije.

- U toku je donošenje odluka o tome u gradskim tijelima, a na nama je da te aktivnosti podržimo i tu ideju promovišemo kroz stručne prezentacije, okrugle stolove, medijske nastupe, te animiramo sponzore i donatore kako bi obezbijedili finansijsku podršku izgradnji tog muzeja - kazao je Bičakčić.

(Fena)