Energetika.ba
Novosti

BHK CIGRE- Jačati resurse za bolju prevenciju i borbu protiv cyber napada

Autor: Energetika.ba
BHK CIGRE- Jačati resurse za bolju prevenciju i borbu protiv cyber napada

Bosna i Hercegovina je izgubila mnogo vremena u procesu uspostavljanja cyber sigurnosti, ali još postoji mogućnost da se taj put skrati i dođe do željenog cilja - istaknuto je na okruglom stolu tokom rasprave posvećene cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama.

Skup je organizovao Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE), a u zaključcima se posebno insistira na korištenju novih standarda što će omogućiti povezanost  sa cyber sigurnosnim alatima i uspostavu  automatskog upravljanja sigurnosnim kontrolama. Također je neophodno uvesti i sistem odbrane od cyber napada korištenjem digitalnih platformi za razmjenu informacija čime bi se implementirali digitalni cyber sigurnosni ekosistemi.

-Stručnjake imamo, samo je pitanje je li to dovoljan broj i kakvo je raspoloženje kompanija da pristupe rješavanju ovog zadatka -  izjavio je za Fenu predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić, nakon što su u javnosti objavljeni zaključci sa ovog skupa.

Stručnjaci iz ove oblasti predlažu da se za te namjene obezbijede potrebna sredstva, ubrza proces javnih nabavki, uspostavi komunikacija među operatorima kritičnih usluga i uposle  edukovani kadrovi koji će raditi na cyber sigurnosti.

Na taj način stručni kadar bi bio u mogućnosti voditi računa o cyber sigurnosnoj higijeni u kompanijama, Na kraju zaključaka ističe se i potreba za otvaranjem odsjeka i postdiplomskih studija na obrazovnim institucijama jer je riječ o stručnjacima za kojima će se osjećati sve veća potreba.

(fena)