Energetika.ba
Novosti

Čelnik agencije UN-a za klimu pozvao na ambiciozniji plan borbe protiv globalnog zagrijavanja

Autor: Energetika.ba
Čelnik agencije UN-a za klimu pozvao na ambiciozniji plan borbe protiv globalnog zagrijavanja

Čelnik agencije UN-a za klimu Simon Stiell poručio je zemljama u srijedu da se dogovore o ambicioznoj akciji za borbu protiv globalnog zagrijavanja na klimatskom samitu COP28 umjesto da upadnu u zamku prikupljanja bodova i "politike najnižeg zajedničkog imenitelja".

Na samitu na kome raste napetost oko različitih vizija budućnosti fosilnih goriva, Stiell je na konferenciji za novinare kazao:

"Sve vlade moraju svojim pregovaračima dati jasne naredbe za pokret. Potrebna nam je najveća ambicija, a ne prikupljanje bodova ili politika najnižeg zajedničkog imenitelja".

Stiellove primjedbe dolaze u vrijeme dok se dvosedmična konferencija približava sredini, a to je trenutak kada je uvodna bujica najava i obećanja utihnula i pažnja se usmjerila na napredak ostvaren u razgovorima iza kulisa.

- Imamo početni tekst na stolu, ali to je vreća s listama želja i prkosnim stavovima. Sada je ključni momenat da se odvoji žito od kukolja - rekao je on.

- Postoje brojne opcije koje su trenutno na stolu i koje govore o postepenom ukidanju fosilnih goriva. Na stranama je da to odaberu, ali daju vrlo jasnu izjavu koja nagovještava konačni pad ere fosilnih goriva kakvu poznajemo - dodao je Stiell, prenosi Reuters.

(Energetika.ba / FENA)