Energetika.ba
Novosti

CIGRE BiH: Posthumno priznanje Yvesu Porcheronu

Autor: Energetika.ba
CIGRE BiH: Posthumno priznanje Yvesu Porcheronu

Riječ je o osobi koja je imala značajnu ulogu u procesu prijema i punopravnog članstva Bosanskohercegovačkog komita CIGRE

Prošlosedmično zasjedanje Administrativnog savjeta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE u Sarajevu, bilo je i prilika za podsjećanje na Yvesa Porcherona, generalnog sekretara Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu. Riječ je o osobi koja je imala značajnu ulogu u procesu prijema i punopravnog članstva Bosanskohercegovačkog komita CIGRE u ovu krovnu međunarodnu organizaciju.

Bilo je to 1993. godine. Posebno priznanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Porcheronu je dodijeljeno posthumno, a preuzeo ga je sadašnji predsjednik CIGFRE Pariz Michel Augonnet.

- Mi se sa zahvalnošću sjećamo gospodina Porcherona. On je 1992. godine tokom 34. zasjedanja Međunarodne CIGRE na Generalnoj skupštini omogućio predstavljanje elektroenergetske situacije u Bosni i Hercegovini, a poslije pomogao i u administrativnim poslovima našeg učlanjenja. U susretima koje smo imali sa njim pokazao je veliko razumijevanje za tadašnje teško stanje u Bosni i Hercegovini i dao snažnu podršku formiranju našeg komiteta - kazao je Edhem Bičakčić, predsjednik CIGRE u BiH.

CIGRE BiH su prva nevladina organizacija u Bosni i Hercegovini koja je u toku rata ostvarila svoje punopravno članstvo u krovnoj međunarodnoj organizaciji.