Energetika.ba
Novosti

Cijena nafte nešto veća dok se čeka OPEC+, oluja na Crnom moru remeti snabdijevanje

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte nešto veća dok se čeka OPEC+, oluja na Crnom moru remeti snabdijevanje

Cijena nafte je porasla u srijedu jer su investitori postali oprezni uoči ključnog sastanka OPEC+ na kojem će se odlučiti o politici proizvodnje u narednim mjesecima, dok je poremećaj snabdijevanja uzrokovan olujom u Crnom moru doveo do povećanja cijena.

Futures na naftu Brent su porasli za 3 centa na 81,71 dolara po barelu u 06:25 GMT. Futures američke nafte West Texas Intermediate (WTI) ojačali su za 17 centi, ili 0,2%, na 76,58 dolara po barelu, piše Reuters

Obje referentne vrijednosti porasle su u utorak za oko 2 posto zbog mogućnosti da Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici poput Rusije (OPEC+) produže ili prodube smanjenje opskrbe, kao i zbog zabrinutosti zbog proizvodnje nafte u Kazahstanu i slabijeg američkog dolara.

-Investitori su pokrili kratke pozicije uoči sastanka OPEC+ zbog zabrinutosti zbog prekida snabdijevanja iz Kazahstana, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

-Sve oči su uprte u politiku OPEC+ i izglede potražnje do kraja ove godine, ali se očekuje da će se WTI kretati oko 76 dolara, s rasponom od 5 dolara iznad i ispod, neko vrijeme osim ako OPEC+ značajno ne poveća smanjenje proizvodnje, rekao je.

OPEC+ bi trebao održati online ministarski sastanak u četvrtak na kojem će se razgovarati o ciljevima proizvodnje za 2024. godinu, nakon što je sastanak odgodio 26. novembra.

Pregovori će biti teški i moguće je preokretanje prethodnog sporazuma umjesto dubljeg smanjenja proizvodnje, izjavila su četiri izvora iz OPEC+.

-Ukoliko oni (OPEC+) ne postignu preliminarni dogovor, ne možemo isključiti rizik da se sastanak dodatno odloži, što bi vjerovatno izvršilo određeni pritisak na smanjenje cijena nafte, rekli su Warren Patterson i Ewa Manthey, analitičari iz ING banke , u bilješci za klijente.

(Energetika.ba)