Energetika.ba
Novosti

Cijene energije u martu u FBiH porasle za 0,5 posto

Autor: Energetika.ba
Cijene energije u martu u FBiH porasle za 0,5 posto

U martu 2023. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda su porasle za 0,9 posto odnosu na prethodni mjesec.

Posmatrano prema Glavnim industrijskim grupacijama cijene su porasle u grupacijama Intermedijarnih proizvoda osim energije za 1,2 posto, Kapitalnih proizvoda za 1,0 posto, Energije za 0,5 posto, Netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto i Trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Posmatrano prema područjima Klasifikacije djelatnosti BiH 2010, cijene su porasle u području Prerađivačke industrije za 1,0 posto i u području Proizvodnje i snabdijevanja/opskrbe električnom energijom, plinom/gasom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto.

Cijene su pale u području Vađenja ruda i kamena za 0,1 posto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u martu 2023. godine su porasle za 14,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U martu 2023. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 11,7 posto, a u odnosu na decembar 2022. godine su porasle za 1,3 posto.

U martu ove godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su porasle za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 18,4 posto, a u odnosu na decembar 2022. godine su porasle za 3,8 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Energetika.ba