Energetika.ba
naftno tržište

Cijene nafte rastu već dvije sedmice zaredom

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte rastu već dvije sedmice zaredom
Foto: Ilustracija/Unsplash

Terminske cijene sirove nafte blago su promijenjene u petak, ali bi trebale porasti drugu sedmicu zaredom zbog znakova povećanja potražnje i pada zaliha nafte i goriva u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Futuresi nafte za namirenje u augustu pali su 15 centi na 85,56 dolara po barelu do 03:56 GMT nakon rasta od 0,8 posto u prethodnoj sesiji.

Futuresi američke West Texas Intermediate nafte za isporuke u augustu pali su za 14 centi na 81,15 dolara po barelu. Julski ugovor četvrtak je završio na 82,17 dolara po barelu, što je rast od 0,7 posto.

Cijene su porasle oko 5 posto od početka mjeseca na najviši nivo u više od sedam sedmica.

“Sezonsko povećanje potražnje, kao što pokazuju najnoviji podaci EIA, obnovljeni sukob između Izraela i Hezbollaha te sezona uragana mogla bi održati rast cijena tijekom ljeta”, rekli su analitičari Citija u bilješci.

Podaci američke vlade objavljeni u četvrtak pokazuju da je ukupna isporuka proizvoda, zamjena za potražnju u zemlji, porasla za 1,9 miliona barela dnevno (bpd) u sedmici na 21,1 milion bpd.

Podaci Uprave za energetske informacije (EIA) pokazali su smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u za 2,5 miliona barela u sedmici koja je završila 14. juna na 457,1 milion barela, u usporedbi s očekivanjima analitičara za smanjenje od 2,2 miliona barela.

Zalihe benzina pale su za 2,3 miliona barela na 231,2 miliona barela, navodi EIA, u usporedbi s predviđanjima za porast od 600.000 barela.​

Izgledi potražnje na drugim mjestima također su pomogli u povećanju cijena.

“Znakovi jače potražnje u Aziji također su podigli raspoloženje proizvođača. Rafinerije nafte širom regije ponovno aktiviraju neke neiskorištene kapacitete nakon održavanja”, rekli su analitičari ANZ Researcha, prenose Financije hr.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su osnovne potrošačke cijene u Japanu prošlog mjeseca porasle 2,5 post u odnosu na prethodnu godinu, rastući u odnosu na prethodni mjesec i držeći centralnu banku zemlje na pravom putu da poveća kamatne stope u nadolazećim mjesecima.

Na cijene su utjecali podaci iz SAD-a objavljeni u četvrtak koji su pokazali pad novih zahtjeva za nezaposlene, što bi moglo dovesti do toga da Federalne rezerve zadrže kamatne stope nepromijenjenima. Više kamatne stope obično ograničavaju ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.