Energetika.ba
Novosti

Crodux objavio ponudu za preuzimanje Tankerkomerca

Autor: Energetika.ba
Crodux objavio ponudu za preuzimanje Tankerkomerca
Crodux derivati dva, tvrtka u vlasništvu Ivana Čermaka, objavila je u petak ponudu za preuzimanje zadarskog Tankerkomerca po cijeni od 130 kuna po dionici.

Najavili su da, uz pozitivno okončanje sudskih postupaka te imovinsko-pravnih odnosa, namjerava modernizirati terminal tekućih tereta i izgraditi nove skladišne kapacitete te ulagati u nautički turizam.

Crodux derivati dva su 19. siječnja ove godine transakcijom na Zagrebačkoj burzi kupili 3.717 dionica odnosno 10,87 posto dionica zadarske tvrtke, a kako su prije toga imali 23,08 posto dionica, tako nakon kupnje u siječnju ukupno drže 11.606 dionica ili 33,95 posto dionica Tankerkomerca. Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) sredinom ovog tjedna je Crodux derivatima dva odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje zadarskog Tankerkomerca, po cijeni od 130 kuna po dionici.

Crodux derivati dva su u petak putem Zagrebačke burze objavili ponudu za preuzimanje Tankerkomerca, a objavit će je i u Narodnim novinama, nakon čega teče rok od 28 dana u kojem dioničari zadarske tvrtke mogu prihvatiti ponudu za preuzimanje. U ponudi se, u vezi namjera Crodux derivata dva u pogledu budućeg poslovanja Tankerkomerca, navodi kako trenutno stanje zadarske tvrtke karakterizira iznimno težak financijski položaj kao rezultat neuspješno provedenog procesa predstečajne nagodbe, značajne financijske zaduženosti kao i kontinuiranih blokada poslovnih računa.

Nužno restrukturirati Tankerkomerc

Naime, 30. rujna prošle godine Tankerkomerc je imao negativan kapital od 86 milijuna kuna, primarno kao rezultat prenesenog gubitka od 182 milijuna kuna, te 234 milijuna kuna kratkoročnih obveza, od čega je 108 milijuna kuna prema bankama, 69 milijuna kuna prema državi i 42 milijuna kuna prema dobavljačima. Isto tako, potencijalne obveze zadarske kompanije iskazane kao vanbilančne stavke po osnovi izdanih jamstava za povezane osobe iznose daljnjih 150 milijuna kuna.

Kupac, Crodux derivati dva, stoga navodi kako je nužno restrukturirati Tankerkomerc, ali i kako su bilo kakvi budući planovi vezani uz restrukturiranje i buduće poslovanje "neizvjesni uslijed zahtjevne financijske pozicije (prezaduženosti) Tankerkomerca, materijalnih sudskih sporova u kojima sudjeluju te neriješenih imovinsko pravnih odnosa". Tankerkomerc inače posluje u dva poslovna segmenta - terminal tekućeg tereta i nautički turizam.

Crodux derivati dva odnosno njihova povezana tvrtka Crodux plin imaju poslovnu suradnju s Tankerkomercom od 2016. godine i to kroz najam skladišnih kapaciteta terminala te su trenutno jedini najmoprimac kapaciteta terminala, a tijekom prošle godine kroz tu je poslovnu suradnju ostvaren promet više od 200 tisuća tona tereta. Međutim, ističu iz Crodux derivata dva, za profitabilno poslovanje terminala tekućeg tereta potrebna su značajna infrastrukturna ulaganja, čija provedba ovisi o ishodu parničnih i ovršnih postupaka u kojima Tankerkomerc sudjeluje, a što dovodi u pitanje raspolaganje pojedinim dijelovima imovine.

U slučaju da sudski postupci budu pozitivno riješeni u korist Tankerkomerca, Crodux derivati dva namjeravaju modernizirati terminal i izgraditi nove skladišne kapacitete za dodatnih 80.000 tona tereta. I drugi segment poslovanja, nautički turizam, odnosno Marina Zadar kojom Tankerkomerc upravlja, predmet je više sporova vezanih uz ostvarenje prava na korištenje marine. Stoga će Crodux derivati dva, kako se navodi, "u trenutku razrješenja imovinsko pravnih odnosa vezanih uz marinu Zadar definirati i plan i opseg ulaganja u nautički turizam".

Planiraju predložiti povlačenje dionica sa Zagrebačke burze

Iz tvrtke u vlasništvu Ivana Čermaka također najavljuju da, s obzirom na kontinuirano nisku likvidnost trgovanja dionicama Tankerkomerca, malog broja transakcija te troškove uvrštenja, glavnoj skupštini Tankerkomerca planiraju predložiti povlačenje dionica sa Zagrebačke burze, u skladu sa zakonskim propisima i rokovima. U ponudi za preuzimanje također se navodi kako će važan element za buduće poslovanje Tankerkomerca biti brzina i efikasnost u provedbi reorganizacije kapitalne strukture tog društva. Kupac namjerava provesti smanjenje temeljnog kapitala zadarske kompanije te zamjenu duga u njegov kapital, a što u konačnici može rezultirati značajnim razvodnjavanjem udjela preostalih dioničara u Tankerkomercu, prenosi SEEbiz.

O realiziranju strateških planova, koji pak ovise o spomenutim razrješenju sudskih i ostalih sporova Tankerkomerca, ovisit će i daljnja politika zapošljavanja i radnopravni status radnika zadarske kompanije. U slučaju pozitivnih ishoda sudskih postupaka u korist Tankerkomerca, Čermakovi Crodux derivati dva u Tankerkomercu namjeravaju osigurati nova radna mjesta te dugoročno zapošljavati više od 500 radnika u naftnoj i turističkoj djelatnosti, navodi se uz ostalo u ponudi za preuzimanje.

Energetika.ba