Energetika.ba
Novosti

Uprava Tankerkomerca prihvatila Čermakovu ponudu

Autor: Energetika.ba
Uprava Tankerkomerca prihvatila Čermakovu ponudu
Uprava Tankerkomerca ocijenila je primjerenom cijenu od 130 kuna po dionici u ponudi za preuzimanje koju je predala tvrtka Crodux derivati dva u vlasništvu Ivana Čermaka.

U objavi na Zagrebačkoj burzi stoji kako će ponudu za prodaju prihvatiti i jedini član Uprave Roberto Motušić, koji ima ukupno 4971 dionica i raspolaže s 14,5 posto temeljnog kapitala tvrtke.

Tvrtka Ivana Čermaka krajem siječnja predala je ponudu za preuzimanje Tankerkomerca, s velikim ambicijama za daljnja ulaganja u Zadru u sektor energetike i turizma, gdje planira investirati najmanje 65 milijuna eura i zaposliti bar 500 ljudi. Čermak, čija tvrtka već tri godine unajmljuje Tankerkomercove terminale za naftu u Gaženici, u investiciju ulazi u prvom redu zbog razvoja core biznisa, no kako je nedavno Čermak izjavio za Poslovni dnevnik, neće odustati od borbe da Tankerkomerc dobije koncesiju u Marini Zadar, oko čega se već oko četiri godine vodi pravna bitka.

Ponudu za preuzimanje zadarskog Tankerkomerca po cijeni od 130 kuna po dionici u međuvremenu je odobrila i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, na temelju elaborata kojeg je izradio PricewaterhouseCoopers, a koji je utvrdio da Tankerkomercove dionice vrijede nula kuna. Cijena od 130 kuna po dionici jednaka je cijeni po kojoj je Čermak stekao dionice Tankerkomerca, a kako tri mjeseca prije nastanka Croduxove obveze za davanje ponude nije bilo trgovanja na burzi, bilo je potrebno izraditi elaborat o fer vrijednosti dionice.

Kako stoji u objavi uprave, ponuđenu cijenu drže primjerenom uzimajući u obzir činjenice da Tankerkomerc ima akumulirani gubitak višestruko iznad visine kapitala, iznimno težak financijski položaj zbog prezaduženosti, te pravnu neizvjesnost zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa na pomorskom dobru Marine Zadar i imovini Tankerkomerca koja je bila predmet privatizacije. Uprava podržava namjeru investitora da nastavi s daljnjom financijskom konsolidacijom, te u potpunosti razumije navedena ograničenja daljnjih ulaganja zbog pravne neizvjesnosti te sudskih i imovinsko pravnih postupaka u tijeku, prenosi SEEbiz.eu

Čermakov glavni rival u Zadru će, bar kad je u pitanju bitka oko tamošnje Marine, biti turska Dogus Grupa, koja se svojedobno javila na natječaj za koncesiju koji nikad nije okončan, jer Marinu veže uz svoj projekt Maraska s kompanijom Hyatt.

Energetika.ba