Energetika.ba
Novosti

Deblokirani računi, brezanskim i zeničkim rudarima isplaćene plaće za januar

Autor: Energetika.ba
Deblokirani računi, brezanskim i zeničkim rudarima isplaćene plaće za januar

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) deblokirala je račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza pa su zeničkim i brezanskim rudarima danas isplaće plaće u bruto iznosu za januar ove godine - potvrdili su u izjavi za Fenu direktori tih preduzeća, Dragan Peranović (Zenica) i Muamer Omerhodžić (Breza).

Deblokada računa rezultat je sastanka koji je, nakon generalnog štrajka, u ponedjeljak održan u zgradi Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata, menadžmenta preduzeća te JPEPBiH, Vlade i Porezne uprave Federacije BiH.

- Računi su nam deblokirani i isplatili smo plaće i topli obrok za januar. Tek trebamo potpisati ugovor o reprogramu dugova za doprinose, ali više ništa nema sporno - kazao je u izjavu za Fenu direktor zeničkog rudnika Dragan Peranović.

On napominje kako su za 1.240 radnika tog preduzeća isplatili oko 2.650.000 KM, ali da će u toku ove godine, u sklopu rekonstrukcije, oko 400 radnika biti poslano u penziju ili zbrinuto na drugi način.

-Računa se da ćemo sa preostalih oko 800 radnika moći raditi još, najmanje 15-ak godina. Tek kada potpišemo ugovor o reprogramu dugovanja na 10 godina, znat ćemo kolika će nam biti mjesečna rata - napominje Peranović.

Dug zenilčkih rudnika iznosi oko 153 miliona KM, ali Peranović napominje kako su veliki dio tog duga zatezne kamate te dugovi za zdravstvo, od kojih je veliki dio dospio u zastaru.

Direktor brezanskog Rudnika Mumaer Omerhodžić potvrdio je da su plaće i topli obroci uplaćeni na račune za 1.181 zaposlenika te kompanije te da čekaju izvještaje banke o transferu oko 2.450.000 KM. Brezanski rudnik, koji duguje oko 110.000.000 KM, ističe Omerhodžić, također će potpisati ugovor o reprogramu na 10 godina, kada će se znati kolika će biti mjesečna rata koju će morati uplaćivati na račune PUFBiH.

Energetika.ba / FENA