Energetika.ba
Novosti

Dioničari Elektroprivrede BiH ove godine bez dividende

Autor: Energetika.ba
Dioničari Elektroprivrede BiH ove godine bez dividende
Dioničari Elektroprivrede BiH neće ove godine dobiti dividende.

Prema prijedlogu odluke o raspodjeli dobiti ostvarene u 2017. godini, o kojoj će se odlučivati na Skupštini dioničara društva zakazanoj za 26.06.2018. godine, dobit od 620.282 KM rasporedit će se u zadržanu dobit u iznosu od 496.306 KM, dok će 20 posto, odnosno 124.076 KM, biti raspoređeno u Fond rezervi društva.

Elektroprivreda BiH je u 2017. godini poslovala u otežanim uslovima zbog nepovoljnih hidroloških prilika, zbog čega je ostvarena manja proizvodnja električne energije - ukupno 7.009 GWh, a što je 8,9 posto manje od plana. Proizvodnja u hidroelektranama bila je manja za 31,6 posto, dok je u
termoelektranama bila veća za 4 odsto od plana.

Početkom godine, kako navode u EP BiH, došlo je do potpunog otvaranja tržišta električne energije u domenu krajnjih kupaca, gdje je kod pojedinih kategorija kompanija bila izložena snažnom napadu konkurencije, prenosi Indikator.ba.

- Nakon poduzetih mjera na zadržavanju kupaca nije došlo do gubitka većeg tržišnog udjela, ali je došlo do gubitka dijela prihoda zbog nižih prodajnih cijena, navode u EP BiH.

Energetika.ba