Energetika.ba
Novosti

Đapo: U Nacionalni park „Una“ uložili smo više od 4 miliona KM!

Autor: Energetika.ba
Đapo: U Nacionalni park „Una“ uložili smo više od 4 miliona KM!

ederalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je s direktorom Nacionalnog parka „Una“ Amarildom Mulićem ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog lokacije i sadržaja, Nacionalni park „Una“ izuzetno je važan za razvoj turizma u BiH. Osim prirodnih ljepota, taj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost, jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Unaprijediti ponudu

Ministrica Đapo istakla je da u naredne tri godine Nacionalni park „Una“ treba biti samoodrživ te da je do sada iz budžeta izdvojeno više od četiri miliona KM.

- Bila sam u posjeti parku i vidjela sam da nemaju pristupni put te da je turistička ponuda na niskom nivou. To, svakako, treba unaprijediti, a zbog toga je resorno ministarstvo iznosom od 100.000 KM finansiralo gradnju vodovoda Ćelije - Štrbački buk na koji će biti priključen i hotel koji se gradi u blizini parka – pojasnila je Đapo.

Dodala je da je za samoodrživost Nacionalnog parka „Una“ od vitalnog značaja i puštanje dijela Unske pruge u funkciju za potrebe organiziranja turističkih obilazaka.

- Ovih 500.000 KM koje smo izdvojili ove godine nije ništa novo, jer mi to radimo još od 2013. godine. I u tom periodu primjetan je i rast posjeta parku i shodno tome i rast prihoda. Ali, zabrinjavajuće je da Kanton i Grad Bihać veoma malo sredstava izdvajaju za park – istakla je Đapo.

Investicije i popravke

Direktor „Une“ Amarildo Mulić kazao je za „Avaz“ da su u proteklom periodu imali značajnu pomoć od Vlade FBiH, a posebno Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

- Ne radi se samo o finansijskoj podršci nego i o stručnoj i tehničkoj podršci, što je posebno došlo do izražaja u mandatu ministrice Đapo - pojasnio je Mulić.

Dodao je da je ovih 500.000 KM, koliko je dodijeljeno parku, planirano u budžetu FBiH za ovu godinu.

- Ovih 500.000 KM ima svoju namjenu i najviše će se koristiti za osnovno funkcioniranje parka. Zaista mnogo radimo na promociji parka, a tu su, svakako, sitne investicije i popravke u parku - istakao je Mulić.

Prema njegovim riječima, lani je ostvareno 85.000 posjeta, što je za 30 posto više nego godinu ranije.

- Broj posjeta svake je godine za 30 posto veći, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcionisanja, čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda. Postignuti rezultati ostvareni su uz veliku pomoć i podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja Nacionalnog parka „Una“ - naglasio je Mulić.

Dva projekta u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša u FBiH

Prema riječima Mulića, Nacionalni park „Una“ ove godine treba potpisati i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša u FBiH.

- Oni su nas podržali u dva projekta. Prvi je izrada projektne dokumentacije za oborinske vode u posjetilačkoj zoni Štrbački buk. Isto tako, dobit ćemo projektnu dokumentaciju za veliku investiciju koja nam slijedi, a radi se o potpunom asfaltiranju prilaznih puteva parku. Prije mjesec dana dobili smo i potvrdu da je Vlada FBiH planirala za ove svrhe izdvojiti oko milion KM - pojasnio je Mulić.

Energetika.ba / Avaz