Energetika.ba
Novosti

Dodikov kum preuzeo kompletan posao oko Bloka 7

Autor: Energetika.ba
Dodikov kum preuzeo kompletan posao oko Bloka 7
Na tender su pristigle dvije ponude. Konzorcijum „IGH“ Mostar i „IGH“ Zagreb bio je spreman da posao završi za 109.236 KM, dok je Institut za građevinarstvo usluge ponudio za oko 60.000 KM više. Tako kumu Stankoviću ni ovoga puta nije izmaklo da sam sebe kontroliše.

Apetite Slobodana Stankovića, kuma Milorada Dodika i vlasnika „Integral“ imperije u Republici Srpskoj, teško je zadovoljiti. Poslovni pogled ustrijemio je na Termoelektranu Tuzla pa će, uz pripremne radove za gradnju Bloka 7, posredstvom svog „Instituta za građevinarstvo“ kontrolisati i kvalitet obavljenog posla.

Cijenu je ugovorio sa „Elektroprivredom Bosne i Hercegovine“ – oko 170.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Na tender su pristigle dvije ponude. Konzorcijum „IGH“ Mostar i „IGH“ Zagreb bio je spreman da posao završi za 109.236 KM, dok je "Institut za građevinarstvo" usluge ponudio za oko 60.000 KM više.

Međutim, banjalučki "IG" posao dobija 3. juna, a u napomenama stoji da mostarsko-zagrebačka grupa „nije u roku predviđenom tenderskom dokumentacijom dostavila dokumentaciju po članu 45. ZJN BiH, nakon prijema odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača“.

Inače, Institut je formalno u vlasništvu Siniše Praštala, ali nezvanično je član korporacije „Integral Inženjering“ koja je u Stankovićevom vlasništvu. Tako Dodikovom kumu ni ovoga puta nije izmaklo da sam sebe kontroliše.

JESEN STIŽE…

„Elektroprivreda BiH“, kako je nedavno pisao Žurnal, najavila je da bi pripremni radovi za gradnju Bloka 7 mogli da počnu na jesen. Dogovor oko izbora graditelja pao je 23. jula. Konzorcijum “ITC Zenica”, “Integral ineženjering” Slobodana Stankovića i “Prijedorputevi” Dragana Čorokala ponudili su se za 21.059.998 KM sa uračunatim PDV-om, što je za čak pet miliona KM skuplje od prvorangirane ponude.

Ranije odabrana ponuda konzorcijuma “Jata Group” Srebrenik, “Roading” Gračanica, “Rial-Šped” Doboj Istok, “Putovi” Grude, “Gradnja 1” Tešanj i “Regeneracija” Velika Kladuša sada je neprihvatljiva. Odlučila je tako Kancelarija za žalbe BiH, iako su ove firme građevinske usluge za pripremne radove nudile su za 16.029.672 KM.

Nova žalba, sa čak 28 primjedbi, uslijedila je već 1. avgusta i, bar zasad, zaustavila iskope.

ISTORIJA TENDERSKE BORBE

“Elektroprivreda BiH ” 20. juna prošle godine, među sedam ponuđača, za pripremne radove odabrala je najpovoljnijeg, konzorcijum na čelu sa “Jatom”.

“ITC Zenica”, “Integral” i “Prijedorputevi” završili na šestom mjestu.

Ipak, KRŽ-u, u kojoj se, tvrde izvori Žurnala, vode izuzetno jakim ličnim i političkim interesima, napisali su poduži spisak manjkavosti prvorangirane ponude.

Kancelarija je utvrdila da konzorcijumi drugih firmi nisu produžili validnost ponuda pa joj je bilo lako da u igri ostavi samo dva igrača. Odbacuje firme iz “Jatinog” jata, a “Elektroprivredi” naređuje da prihvati “ITC Zenicu” koja je oko sebe okupila Stankovića i podobnog prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala.

“Elektroprivreda”, bar javno, pokušala je da se ogradi od nove odluke:

“KRŽ je svojim dosadašnjim rješenjima, koje je donosio po žalbama navedene grupe ponuđača, svaki put usvajao žalbene navode žalitelja te poništavao odluke ovog ugovornog organa o poništenju predmetnog postupka javne nabavke i predmet vraćao na ponovni postupak. Ugovorni organ je doveden u situaciju da, bez obzira na neslaganje sa stavovima KRŽ i pokrenuta dva upravna spora pred Sudom BiH koji su u toku (pokrenuti od strane prvobitno izabranog ponuđača i od ovog ugovornog organa), u obavezi izvršiti konačno rješenje KRŽ.”

LEZI I PRAVI SE MRTAV

Ipak, odgovor na Žurnalova pitanja do danas nije stigao. Građanima BiH, koji će vraćati milionske rate kineskog kredita teškog 613 miliona evra, nije objašnjeno zašto je javno preduzeće pristalo na ovakvu odluku Kancelarije, iako prijete novi sudski sporovi. Takođe, Kancelarija za žalbe „pravila se mrtva“ kada smo pitali zašto, s obzirom na neregularnosti u ponudama vrijednim milione KM, nije poništila tender.

Energetika.ba / zurnal.info