Energetika.ba
Bez fakultetske diplome

DOE: 24 miliona dolara za obuku radne snage u oblasti čiste energije

Autor: Energetika.ba
DOE: 24 miliona dolara za obuku radne snage u oblasti čiste energije
Foto: Unsplash

Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država (DOE) objavilo je priliku za finansiranje od 24 miliona dolara namijenjenu programima obuke radne snage s naglaskom na obuci za poslove čiste energije koji ne zahtijevaju diplomu sa četverogodišnjeg fakulteta.

Ova sredstva, iz Zakona o infrastrukturi uz bipartisanu podršku, namijenjena su daljnjem proširenju postojeće mreže Centara za procjenu industrije (IAC) kako bi uključila više programa obuke sindikata, zajedničkih kolegija i strukovnih škola.

Ti IAC-ovi podržavaju ciljeve administracije Bidena-Harrisa u rastu radne snage za čistu energiju i poticanju ekonomije pomažući malim i srednje velikim proizvođačima (SMM) identificirati prilike za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti.

"Kada je u pitanju izgradnja radne snage nacije, nema sumnje da prijelaz na čistu energiju znači razvijanje novih, uzbudljivih prilika.", rekla je američka ministrica energetike Jennifer M. Granholm. "Više od polovine poslova stvorenih agendom Predsjednika Bidena 'Investiranje u Ameriku' neće zahtijevati diplome s fakulteta, odlične vijesti za sve koji razmišljaju o karijeri u obimnom sektoru čiste energije."

Centri će nadograditi nedavni krug proširenja mreže IAC kako bi obučili studente i postojeće radnike za karijere u čistoj energiji, energetskoj učinkovitosti i naprednoj proizvodnji koje ne zahtijevaju četverogodišnju diplomu; i pomoći malim i srednje velikim proizvođačima (SMM) da štede novac, smanje otpad energije i poboljšaju produktivnost, prenosi Power Engineering International

Kroz ovu poziv na dostavu prijedloga, Ured za proizvodnju i opskrbu energijom (MESC) Ministarstva energetike, uz doprinos Ureda za pravdu i jednakost u energetici (EJE), finansirat će razne institucije za obuku radne snage, od zajednica i tehničkih kolegija, preko strukovnih škola do programa obuke sindikata (uključujući programe obuke za upravljanje radnom snagom), industrijskih naukovanja i pripadajućih pripravničkih programa.

Novi IAC-ovi obuhvatit će kako nove programe obuke, tako i proširene programe pomoći u proizvodnji, svi će raditi s poslodavcima kako bi pružili praktično učenje sudionicima uz tehničku pomoć za jačanje operacija SMM-ova.

Dodijeljena sredstva mogu se koristiti za razne prihvatljive troškove, uključujući razvoj nastavnog plana, regrutaciju instruktora i stručno usavršavanje, plate studenata kako bi podržali pružanje praktične tehničke pomoći SMM-ovima i nabavku opreme.