Energetika.ba
Novosti

Domaćinstvima regulirana, a privredi tržišna cijena električne energije

Autor: Energetika.ba
Domaćinstvima regulirana, a privredi tržišna cijena električne energije

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Bihaću edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika JPEPBiH sa poslodavcima sa područja Unsko-sanskog kantona.

Cilj sastanka bio je predstavnike kompanija informirati o osnovnim informacijama o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosa između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Jedno od pitanja koje su predstavnici poslodavaca često postavljali predstavnicima EPBiH jeste pojašnjenje razlike u utvrđivanju cijena električne energije za građanstvo i privredu.

- Domaćinstva se snabdijevaju isključivo u okviru univerzalne usluge javnog snabdijevanja, gdje se cijena formira na osnovu metodologije Regulatorne agencije za energiju FBiH (FERK), a FERK i potvrđuje prijedlog tih cijena. Ove cijene su potpuno regulirane, ne formiraju se po tržišnim principima. S druge strane, privreda se uglavnom snabdijeva električnom energijom u okviru tržišnog snabdijevanja, gdje kupac na otvorenom maloprodajnom tržištu električne energije bira snabdijevača - pojasnili su iz EPBiH.

Dodali su da je cjenovna politika JP Elektroprivreda BiH definirana tako da na formiranje cijene u određenom trenutku utiče stanje cijena na tržištu električne energije u BiH i regiji za period za koji se formira cijena, način na koji određeni privredni subjekt troši električnu energiju (dijagram opterećenja) te količina potrošnje električne energije.

Istaknuli su da jedan dio kupaca iz segmenta privrede (kupci na 0,4kV naponskom nivou) imaju pravo na univerzalnu uslugu javnog snabdijevanja, gdje cijene regulira FERKa.

- Ukoliko se pokaže da je tim kupcima povoljnije snabdijevanje u okviru univerzalne usluge, JPEPBiH uvijek tim kupcima preporučuje za njih povoljniju opciju - kažu iz EPBiH.

Iz EPBiH ističu da cijene na tržištu električne energije nisu regulirane te su različite za privredne subjekte.

- Na formiranje cijene u određenom trenutku utiče stanje cijena na tržištu električne energije u BiH i regiji za period za koji se formira cijena, način na koji određeni privredni subjekt troši električnu energiju (dijagram opterećenja) te količina potrošnje električne energije. Iz ovog proizlazi da dvije kompanije slične veličine, koje energiju nabavljaju u istom trenutku i za isti period, u skladu sa cjenovnom politikom EPBiH ne moraju imati istu cijenu, ako je način na koji tu energiju troše različit - naglašavaju iz EPBiH.

EPBiH na području BPK ima oko 105.000 kupaca od čega su krajem prošle godine njih 1.100 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 96 hiljada kupaca na području BPK su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti, itd.

Edukacijski ciklus za privrednike koji Udruženje poslodavaca FBiH organizira sa JP Elektroprivreda BiH jedan je od vidova društveno odgovornog djelovanja kompanije, kojim se podstiču procesi od općeg interesa i značaja za ekonomski napredak društva u cjelini, a realizira se u sedam gradova u FBiH. Sastanci su do sada održani u Zenici, Travniku, Jablanici, Tuzli, Goraždu, a nakon Bihaća sastanak će biti održan i u Sarajevu, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Energetika.ba / FENA