Energetika.ba
Novosti

'Drvo prijateljstva': Sadnjom drveća protiv zagađenog zraka

Autor: Energetika.ba

Ekološka akcija sađenja sadnica u sklopu regionalne akcije "Drvo prijateljstva" održana je 20. novembra.

U četvrtom izdanju ove regionalne inicijative održane 20. novembra zasađeno je 450 sadnica stabala u osam gradova u regionu.

Akciju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB), a provodi se u saradnji s lokalnim partnerima u svim zemljama regiona.

Cilj ove zajedničke akcije je da kontinuirano demonstrira da preuzimanje individualne odgovornosti i upozoravanje javnosti na ozbiljnost problema zagađenosti vazduha i klimatskih promjena može napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Akcijom ’Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da podignemo svijest među građanima našeg regiona o posljedicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenost prirode. Drago nam je što smo uspjeli da uključimo lokalne partnere i da iz godine u godinu razvijamo mrežu partnera i gradova. Gradovi našeg regiona se redovno nalaze na listi najzagađenijih u svijetu, i važno je poduzeti udružene i konkretne korake kako bi se taj trend zaustavio. Sadnja drveća predstavlja jedan od najjednostavnijih”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorica EFB.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Europi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu.

„Ovm inicijativom želimo da podignemo nivo svijesti o velikom zdravstvenom problemu izazvanog zagađenim zrakom i njegovom direktnom uticaju po zdravlje stanovnika kako lokalne zajednice tako i u cijelog regiona. Svjedoci smo da je kvaliteta zraka već godinama jako loše kvalitete i da je zdravlje građana Sarajeva, Zenice, Tuzle, Visokog, kao i ostalih gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini direktno ugroženo, s toga ovakvim inicijativama želimo da pošaljemo poruku vlastima da je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretne mjere u cilju rješavanja ovog problema. Osim konkretne poruke ovom inicijativom nastavljamo sa aktivnostima ozeljenjavanja i pošumljavanja urbanih sredina svjesni koliko je bitno da u samim gradovima imamo veliki broj zasađenog drveća, kako zbog estetike prostora tako i zbog činjenice da su šume i drveće jako bitni za zdravlje stanovnika. Također, činjenica da je ovo regionalni projekat i da će biti relizovan u šest država regiona istovremeno je od velikog značaja za podizanje svijesti i aktualiziranja ovog zdravstvenog problema svih stanovnika Zapadnog Balkana", naveo je Faris Fejzagić, kordinator projekta ispred Fondacije za Razvoj i Demokratiju, i administrator FB stranice 'Prljavi grad Sarajevo'.

Ove godine partneri su organizacije: Eko Forum iz Zenice, Fondacija za razvoj i demokraciju iz Sarajeva, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD iz Podgorice, Asocijacija Krokodil iz Beograda, Asocijacija za razvoj grada iz Bora.

Akcija se održala i u sarajevskoj Osnovnoj školi "Šip" u kojoj su učestvovali učenici ove škole.

Energetika.ba