Energetika.ba
Novosti

Džindić otkrio do sada nepoznate informacije o RMU Banovići

Autor: Energetika.ba
Džindić otkrio do sada nepoznate informacije o RMU Banovići

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s novim v.d. direktora RMU Banovići Fadilom Kudumovićem da je saznao neke informacije koje do sada nisu bile poznate o tom rudniku.

- RMU Banovići ima 2.884 radnika i od ukupnog godišnjeg prihoda rudnika, koji je oko 150 miliona KM, 58 posto bude iskorišteno za plaće te smo dogovorili da ćemo voditi računa o nivou plaća - rekao je Džindić.

Dodao je da ostali materijalni troškovi rudnika čine oko 20 posto od godišnjeg prihoda, te će i ta stavka biti pažljivo analizirana kako bi ostvarili određene uštede.

Džindić je istakao da je bivša uprava u posljednjih mjesec dana sklopila ugovore za nabavku trakastog transportera i odlagača za odlaganje otkrivke, u vrijednosti 4,6 miliona KM.

Pojasnio je da su obje mašine namijenjene za površinski kop Turija, te da će biti analizirano jesu li te nabavke neophodne za kontinuiran i siguran rad RMU Banovići.

- Uprava nas je obavijestila da imaju određenih problema s finansiranjem tekućeg poslovanja i spomenutih nabavki, te ćemo naredne sedmice održati radni sastanak s predstavnicima banaka da pomognemo da RMU Banovići dobije određena kreditna zaduženja - naveo je Džindić.

Najavio je da je dogovoreno da za 15 dana bude održan novi sastanak u RMU Banovići nakon ćega će predstaviti mjere za održavanje 2.884 radna mjesta i eventualne nove projekte poput izgradnje TE Banovići.

Džindić je upozorio da uprava rudnika najavljene otkaze mora dijeliti u skladu sa zakonom i voditi računa da ne bude politički motivisanih otkaza.

Podsjetimo, Vijesti.ba su jučer otkrile kako je imenovana nova Uprava RMU. Na poziciju v.d. direktora imenovan Fadil Kudumović, Selmir Bijelić je v.d. izvršni direktor za tehničke poslove, Damir Mrkonjić v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti, Jasmina Mujić v.d. izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove, a Ibrahim Demirović v.d. lzvršni direktor za ekonomske poslove.

Nije tajna da zadnjih petnaestak i više godina Rudnikom upravlja jedna interesna grupa ljudi okupljena oko Mirsada Kukića, a istrage koje bi trebale uslijediti mogle bi na vidjelo izbaciti način na koji je u tom period upravljano.

(Energetika.ba / FENA)